Αλέξανδρος Ρήγας


Ο Αλέξανδρος Ρήγας γεννήθηκε στη Αθήνα ένα πρωινό του 1965. Σπούδασε πρώτα στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990.Σήμερα, μέσα από αυτή την στήλη, θα γνωρίσουμε καλύτερα τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ρήγα μέσα από τις δουλειές του, τόσο στη τηλεόραση, όσο και στο θέατρο.


Οι περισσότεροι θυμόμαστε τον Αλέξανδρο Ρήγα από την τηλεοπτική σειρά «Δύο Ξένοι» (Mega), στη οποία είχε γράψει το σενάριο μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου, αλλά και έχοντας το ρόλο του κολλητού της παρουσιάστριας πρωινής εκπομπής «Μαρίνας Κουντουράτου». Η σειρά αυτή έχει ξεχωρίσει και αγαπηθεί πολύ από το κοινό, κάνοντας πολύ μεγάλα νούμερα τηλεθέασης ακόμα και στις επαναλήψεις, εξαιτίας του σεναρίου που βασίστηκε στο χιούμορ και στα πικάντικα σχόλια. Εκτός από τους «Δύο Ξένους», ο Αλέξανδρος Ρήγας έχει γράψει, παίξει και σκηνοθετήσει και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές, είτε μόνος του, είτε μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου.

Η πρώτη του απόπειρα συγγραφής σεναρίου τηλεοπτικής σειράς ήταν τη σεζόν 1992-1993, μαζί με τον Λευτέρη Παπαπέτρου, ήταν για το κωμικό σίριαλ «Η Λίζα και οι άλλοι» στο σταθμό Mega. Στη συνέχεια, πάλι σε συνεργασία με τον Λευτέρη Παπαπέτρου έγραψε το σενάριο της δραματικής σειράς του Mega «Ένας έρωτας» το 1994. Ακολούθησε το 1995, το «Πάτερ ημών» στο Ant1 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καρρά, σε σενάριο του Αλέξανδρου Ρήγα και του Λευτέρη Παπαπέτρου, ενώ το 1995 πάλι με την βοήθεια του Λευτέρη Παπαπέτρου έγραψε το σενάριο της πολύ πετυχημένης σειράς «Ντόλτσε Βίτα», τη οποία και σκηνοθέτησε ο ίδιος.

Μετά τους «Δύο Ξένους», σίριαλ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για δύο σεζόν (1997-1999), και στο οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε κωμικό ρόλο ο Νίκος Σεργιανόπουλος, ήρθε η σειρά: «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» (Mega) το 2000, σε σκηνοθεσία του ίδιου, ενώ το σενάριο το έγραψε μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου. Η σειρά είχε όλες τις προοπτικές να πάει καλά στα νούμερα τηλεθέασης, ωστόσο μετά από 7 επεισόδια, «κόβεται» ξαφνικά. Κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει τους πραγματικούς λόγους που το συγκεκριμένο σίριαλ σταμάτησε.

Το 2002 και για δύο ολόκληρα χρόνια, έρχεται ξανά μία μεγάλη επιτυχία στη τηλεόραση καθώς σκηνοθετεί και γράφει το σενάριο της πολύ καλής και πετυχημένης κωμικής σειράς στο Ant1, “Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαίμη». Το θέμα της σειράς, την περίοδο όπου προβάλλονταν είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς διαπραγματεύονταν την ζωή των κρατουμένων σε γυναικείες φυλακές. Πρωταγωνιστής ήταν ο κολλητός φίλος του Αλέξανδρου Ρήγα, Νίκος Σεργιανόπουλος, ενώ και ο Αλέξανδρος είχε ένα μικρό ρόλο στη σειρά. Στη αισθηματική σειρά «Κανείς δεν λέει σ’ αγαπώ» του Mega σε σενάριο Αντιγόνης Παπά και Μαρκέλλας Γρηγορίου και σκηνοθεσία Στέφανου Κοντομάρη, ο Αλέξανδρος Ρήγας είχε την σεναριακή επιμέλεια. Επίσης, στη σειρά «Οι Αταίριαστοι» είχε την γενική επιμέλεια καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

Κατά την διάρκεια των χρόνων 2005-2007, ο Αλέξανδρος Ρήγας πρωταγωνίστησε στη κωμική σειρά 67 αυτοτελών επεισοδίων «Το κόκκινο δωμάτιο» σε σκηνοθεσία και σενάριο του ίδιου. Τέλος, ο Αλέξανδρος Ρήγας το 2007 είχε την γενική επιμέλεια καλλιτεχνικού αποτελέσματος στη καθημερινή σειρά «Μαρία η άσχημη».

Ο Αλέξανδρος Ρήγας έχει δουλέψει πολύ και στο θέατρο. Το 2001 σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Νυφικό Κρεβάτι». Έχει διασκευάσει το έργο του Νίλ Σαίμον «Plaza Suite» και σκηνοθετήσει την θεατρική παράσταση «Τρεις φορές γυναίκα» όπου παίχτηκε στο θέατρο «Κιβωτός». Επίσης, έχει γράψει τις θεατρικές παραστάσεις «Μπαμπά μη ξαναπεθάνεις Παρασκευή» και «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» σε συνεργασία με τον Δημήτρη Αποστόλου και σκηνοθεσία δική του.

Από το Πάσχα, ο Αλέξανδρος Ρήγας πρωταγωνιστεί πλάι στη Ελένη Καστάνη, τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, την Βασιλική Ανδρίτσου και την Πέννυ Σταθάκη στη παράσταση «Το Δώρο». Στη ουσία, είναι το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Αλέξανδρος μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου το 2002. Εκείνη την εποχή παρουσιάστηκε για μία σεζόν, ενώ τώρα συνεχίζει ξανά την πορεία του. Η ιστορία που αφηγείται «Το δώρο» πηγάζει από όσα βλέπιουμε τριγύρω μας, στις σχέσεις μας. Από όσα σκοτεινά κουβαλά η ανθρώπινη ψυχή και πολλές φορές αρκεί ένα ασήμαντο γεγονός για να τα εξωτερικεύσει. Όπως λέει και ο Αλέξανδρος Ρήγας για την παράσταση: «Πρόκειται για μια καθαρόαιμη ηθογραφία. Προσπαθεί να καταγράψει τα ήθη του νεοέλληνα μέσα από τον αγωγό που λέγεται κωμωδία»

Εκτός από την τηλεόραση και το θέατρο, ο Αλέξανδρος Ρήγας επί σειρά ετών έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, σε ιδιωτικούς σταθμούς, αλλά και στη ΕΡΑ 2, σε εκπομπές με θέμα την μουσική του κινηματογράφου και του θεάτρου, ενώ τώρα έχει μία αθλητική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Arrena Radio».

Τα μελλοντικά σχέδια του Αλέξανδρου Ρήγα, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Έλσα Σπυριδοπούλου, είναι ένα νέο, διαφορετικό θεατρικό έργο: ένα μονόλογο με ελάχιστα στοιχεία κωμωδίας. Θα παρουσιαστεί το Ιανουάριο του 2010. Την ίδια χρονιά ενδεχομένως θα επιστρέψει τηλεοπτικά το σίριαλ «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» που είχε κοπεί άδοξα. Νωρίτερα όμως, το Δεκέμβριο του 2009, θα συμμετέχει στα 20χρονα γενέθλια του σταθμού Mega με μια μίνι σειρά πέντε επεισοδίων που αφορούν επτά παράλληλες ερωτικές σειρές.

Σχόλια