Χάρης Ρώμας

Εχθές είδα για πολλοστή φορά σε επανάληψη την τηλεοπτική σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης». Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο για τον Χάρη Ρώμα, τον αξιολάτρευτο και ιδιότροπο καθηγητή της Βυζαντινολογίας  κ. «Κατακουζηνό». Τι λέτε; Ας μάθουμε περισσότερα για την ζωή του καταπληκτικού αυτού ηθοποιού...
                     Ο Χάρης Ρώμας γεννήθηκε  στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου του 1954. Έζησε μέχρι την ηλικία των 6 στον Πειραιά, μέχρι που οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στην Αθήνα. Αρχικά φοίτησε στη σχολή Μωραίτη όπου σπουδαίοι άνθρωποι όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Τάσος Λιγνάδης και ο Ματθαίος Μουντές του άνοιξαν ένα παράθυρο στο χώρο της λογοτεχνίας και του θεάτρου.
                 Από μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά οι γονείς του εναντιώθηκαν πολύ έντονα στην απόφαση του αυτή. Έτσι ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία ολοκλήρωσε σε δέκα χρόνια, ενώ παράλληλα άρχισε να παρακολουθεί κρυφά τα απογεύματα μαθήματα υποκριτικής στην δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Μαθητής της σχολής ακόμα, έδωσε ακρόαση για την θρυλική  «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζηδάκη όπου προσελήφθη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμέσως μετά, πάλι από ακρόαση επελέγη από το Εθνικό Θέατρο για να παίξει τον ρόλο του «Αίαντα» του Σοφοκλή.
                  Στη συνέχεια έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου από επιθεώρηση μέχρι κλασσικό ρεπερτόριο. Μάλιστα ο ίδιος έγραψε εφτά επιθεωρήσεις και τιμήθηκε με τρία βραβεία ως επιθεωρησιογράφου της χρονιάς από την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων. Έχει παίξει στα εξής θεατρικά έργα:
   -  « Ράφτης Κυριών»
    - «Ταπί και ψύχραιμοι» (έργο που έγραψε ο ίδιος μαζί με την  Άννα Χατζησοφιά)
    -  « Ο Τζακ  Νίκολσον έστριβε τα τσιγάρα»
    -  « Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας»
    - Αριστοφάνη «Βάτραχοι»
    - « Πολύ κακό για το τίποτα»
     - « Βασιλικοί μετά Τρούλου»
           Ο Χάρης Ρώμας διακρίθηκε στην κωμωδία αλλά το 1897 προτάθηκε για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού για το δραματικό ρόλο του «Μαικλ» στο «Παιχνίδι Αγοριών» του Μορτ Κρόουλει, ενώ με επιτυχία έπαιξε άλλον ένα δραματικό ρόλο, τον αυτόχειρα «Ζαν» στην «Γαμήλια Δεξίωση» του Ντιντιέ Καρόν.
                 Στο κινηματογράφο έπαιξε για πρώτη φορά στην «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαίδη, ενώ αργότερα πρωταγωνίστησε στη ταινία «Ροζ ολοταχώς» το σενάριο της οποίας έγραψε ο ίδιος μαζί με την Άννα Χατζησοφιά. Ακόμα μαζί με την Άννα Χατζησοφιά έγραψαν το σενάριο της ταινίας «Γυναίκες δηλητήριο» που έγινε επιτυχία.
             Στη τηλεόραση, ο αγαπημένος μας ηθοποιός, ξεκίνησε με πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στις σειρές «Αστέρια από χώμα» και «Σκληρά Καρύδια» στη κρατική τηλεόραση. Αργότερα έγραψε το σενάριο της σειράς «Ελλάς-Παλλάς» στη οποία και πρωταγωνίστησε. Αμέσως μετά, στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο  Χάρης Ρώμας υπέγραψε το σενάριο της σειράς «Μάμα μία» με πρωταγωνίστρια την μεγάλη ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου. Ο ίδιος συμμετείχε στην σειρά παίζοντας τον γιο της πρωταγωνίστριας.
             Στη συνέχεια, ακολούθησε σειρά σεναρίων για την τηλεόραση, τα περισσότερα από αυτά έμελλε να γίνουν μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, ενώ ο Χάρης Ρώμας κρατούσε πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτές οι σειρές ήταν: - «Οι Μεν και οι Δεν» (1993-1996) Ant1
                                              - « Ο κακός βεζύρης» ( 1997-1998) Mega
                                        - «Κωνσταντίνου & Ελένης»(1998-2000)Ant1
                                          - « Lifting΄» (2000-2002) Ant1
                                           - « Το καφέ της Χαράς» (2003-2006) Ant1
                                - «Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον»(2007-2008)Ant1
                Επίσης, ο Χάρης Ρώμας πρωταγωνίστησε στις εξής τηλεταινίες: «Η Μάτα Χάρη ξαναχτυπά», «Η πολυτεχνίτισσα», ενώ το 2000 σε συνεργασία με την Άννα Χατζησοφιά έγραψε την τηλεταινία «Για πάντα μαζί». Το 2007 έγραψε μόνος του την τηλεταινία «Αγαπώ την μαμά μου» στη οποία πρωταγωνίστησε μαζί του η Μπέτυ Λιβανού.
               Ο Χάρης Ρώμας έχει βραβευτεί για στίχους που γράφει στον ελεύθερο χρόνο του και έχουν γίνει γνωστά τραγούδια του όπως «Η σχεδία» που τραγούδησε η Γλυκερία, «Η καινούρια σελίδα» με την Λένα Αλκαίου, «Ας εκτεθώ» με τον Γιώργο Λιανό, «Το παλιατζίδικο» με τον Δημήτρη Μπάση, «Δύο χείλη κατακόκκινα» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Γειά σου λοιπόν», «Αντίο μαμά», «Ουράνιο Τόξο» κ.α.
                     Τέλος, τον Νοέμβριο του 2008, κάνει ένα καινούριο μεγάλο βήμα. Γράφει το πρώτο του ολοκληρωμένο θεατρικό έργο με το τίτλο «Οι ράγες πίσω μου», το οποίο αυτή την περίοδο ανεβαίνει στο ιδιότυπο και πανέμορφο θέατρο « Τραίνο στο Ρουφ» σε σκηνοθεσία του ίδιου. Καταλύτης αυτού του έργου και πηγή έμπνευσης στάθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Πολύτροπον».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προς πειθαρχικό συμβούλιο και κύριο Πασχάλη Τσαρούχα

Δεν έχω σκοπό να απαγγείλω manifesto ούτε και να κάνω προπαγάνδα Το μόνο που ζητώ είναι Δικαίωση προς την ηθοποιό Λίνα Σακκά που έχει υποστεί bullying από την ηθοποιό Ελένη Ράντου και αυτή την καταγγελία την κάνω με επίσης σκοπό η Ελένη Ράντου να μην έχει το ακαταδίωκτο παρακαλώ θερμά να μην μεροληπτείτε😎😎😎😎