Η ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου



Χαίρετε αγαπητοί αναγνώστες. Σας καλωσορίζω για ακόμα μία φορά στη στήλη "Αρθρογραφώντας". Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, είναι αυτό που σας είχα υποσχεθεί την προηγούμενη φορά. Θα συνεχίσουμε την αναδρομή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και αυτή την φορά θα μιλήσουμε για το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά και για το ποδόσφαιρο στη Ελλάδα. Όσοι βρήκατε ενδιαφέρον το προηγούμενο κείμενο σχετικά με το ποδόσφαιρο, θέλω να πιστεύω πως και αυτό το κείμενο θα σας γοητεύσει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Όπως ήδη έχω πει, η ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου άρχισε στην Αγγλία στις 26 Οκτωμβρίου του 1863. Τότε ιδρύεται η πρώτη ομοσπονδία ποδοσφαίρου και στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου θεσπίζονται οι πρώτοι αμοιβαία αποδεκτοί κανόνες για το άθλημα. Για πρώτη φορά γίνεται ο διαχωρισμός του ποδοσφαίρου από το ράγκμπι, ενώ οκτώ χρόνια μετά, η ομοσπονδία αριθμεί ήδη 50 σωματεία-μέλη.

Οι κανονισμοί του Συνδέσμου του Ποδοσφαίρου του 1863 μπορεί να εφαρμοζόνταν στο Λονδίνο και στη ευρύτερη περιοχή του, όμως στη επαρχία τα τοπικά αθλητικά σωματεία συνέχιζαν για αρκετό διάστημα να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους τοπικούς κανονισμούς ίσχυαν στην περιοχή του Σέφιλντ. Αρκετά αργότερα, το 1877, η συγκεκριμένη περιοχή αποφάσισε να υιοθετήσεί τους κανονισμούς του Συνδέσμου του Ποδοσφαίρου. Η πρώτη ομάδα του σύγχρονου πια ποδοσφαίρου, η "Σέφιλντ" δημιουργήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1857 ενώ η δεύτερη, η "Νοτς Κάουντι" στις 7 Δεκεμβρίου του 1864. Οι δύο αυτές ομάδες "συγκρούστηκαν" για πρώτη φορά την περίοδο 1864-65 στο πρώτο καταγεγραμμένο ματς μεταξύ ομάδων της νεοσύστατης Ποδοσφαιρικής Λίγκας. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου στο Νότιγχαμ με νικήτρια την ομάδα του Σέφιλντ. (1-0). Το 1867 ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύνδεσμος του Σέφιλντ, ενώ την ίδια εποχή στη Γλασκόβη, "έπαιρνε σάρκα και οστά" το σωματείο της "Κουίνς Παρκ", η πρώτη ομάδα της Σκωτίας.

Το Κύπελλο Αγγλίας, ο παλαιότερος θεσμός στη ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου διεξήχθη για πρώτη φορά το 1871 με αντίπαλες στο τελικό τις ομάδες "Γουόντερερς" και "Ρόιγιαλ Ιτζήνιαρς" με νικήτρια την πρώτη με 1-0. Στη Γλασκώβη, το 1872, έγινε ο πρώτος διεθνής αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Σκωτίας-Αγγλίας που έληξε 0-0. Το ποδόσδφαιρο πολύ σύντομα διαδόθηκε και στη ηπειρωτική Ευρώπη με το πρώτο μη βρετανικό σωματείο να είναι η "Αβρ.Α.Κ" της Χάβρης (1872). Η διάδοση του ποδοσφαίρου δημιούργησε την ανάγκη κωδικοποίησης των Κανονισμών. Έτσι το 1882 οι τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες ίδρυσαν το Διεθνές Συμβούλιο "International Board" που κωδικοποίησε τους κανονισμούς και που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να τους ελέγχει και να τους τροποποιεί.Εν τω μεταξύ το ποδόσφαιρο διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα στη Λατινική Αμερική κυρίως από Άγγλους ναυτικούς και υπάλληλους εμπορικών εταιριών. Το 1893 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής, ενώ το 1904 με πρωτοβουλία του Γάλλου Ζιλ Ριμέ, ιδρύθηκε η FIFA (Federation Internationale de Football Association), ένας διεθνής οργανισμός δηλαδή, για τον προγραμματισμό και τον έλεγχων των διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων και την ενιαία εφαρμογή των κανονισμών. Στη αρχή, στη δύναμη της FIFA ανήκαν μόνο 7 χώρες.

Το ποδόσφαιρο άρχισε να εμφανίζεται στη Ελλάδα λίγο πριν από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν στα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας, της Θεσσαλλονίκης, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης έφταναν αγγλικά πολεμικά πλοία και έπαιζαν οι ναύτες μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Παράλληλα πολλοί Έλληνες φοιτητές σε αγγλικά πανεπιστήμια αλλά και μετανάστες σε άλλες Ευρωπαικές χώρες επέστρεφαν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί τους και το ποδόσφαιρο, όπως ο Παναγιώτης Βρυώνης από την Ελβετία όπου έπαιζε ποδόσφαιρο στη Σέρβετ και ο Αδριανόπουλος, ο μετέπειτα ιδρυτής και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Επισημα, το άθλημα εμφανίζεται το 1899 όταν η Διοίκηση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ στο οποίο υπαγόταν τότε το ποδόσφαιρο αποφάσισε στις 12-1-1899 να προκηρύξει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο Ιωάννης Χρυσάφης έκανε την πρώτη επίσημη μετάφραση των κανονισμών του ποδοσφαίρου το 1898, ενώ οι πρώτες ομάδες που εμφανίζονται είναι ο "Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος" και ο "Πανελλήνιος" στη Αθήνα, ο "Πειραϊκός Σύνδεσμος" στον Πειραιά, ο "Πανιώνιος" και ο "Απόλλωνας" στη Σμύρνη και η "Πέρα Κλουμ" στην Κωνσταντινούπολη. Το 1906 συγκροτήθηκε και η πρώτη εθνική ομάδα. Από το 1907 εισάγεται στα σχολεία και αρχίζουν να γίνονται αγώνες ανάμεσα σε μαθητές γυμνασίων και μεταξύ φοιτητών, ενώ το 1908 ιδρύεται ο "Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αθηνών" ο οποίος το 1923 μετονομάσθηκε σε "Παναθηναικό Αθλητικό Όμιλο". Το ποδόσφαιρο παραμένει στον ΣΕΓΑΣ μέχρι το 1923 όταν οι σύλλογοι ιδρύουν την Ε.Π.Σ.Ε.

Τελειώνοντας, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, οι οποίοι διέκοψαν κάθε κίνηση του αθλήματος στη δεκαετία του 1910-1920, οι ομάδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης επανιδρύονται στη Αθήνα. Το 1925 ιδρύεται ο "Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φίλαθλων Πειραιώς". Ένα χρόνο αργότερα, το 1926, οι ποδοσφαιρικές ενώσεις Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ιδρύουν την ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στη οποία υπάγονται μέχρι σήμερα όλες οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας.

Σχόλια