Έφη Παπαθεοδώρου


Η Έφη Παπαθεοδώρου είναι η γλυκιά “Θεοπούλα” που όλοι, μικροί-μεγάλοι αγαπήσαμε στο “Πάρα 5”. Είναι η καλοσυνάτη γιαγιά που με σύμμαχο την κολλητή της, “κ. Σοφία” (Ειρήνη Κουμαριανού) δεν λογαριάζει καθόλου τις συμβάσεις που υπαγορεύει η ηλικία της. Αντί να κεντά σεμεδάκια στο ημιφώς, πετάγεται ως το Παρίσι για να δει το Μουλέν Ρουζ, μαθαίνει ντραμς και mini-golf, ενώ κάνει βίντεο-κλήσεις με την ευκολία που μια άλλη γιαγιά θα έφτιαχνε ντολμαδάκια γιαλαντζί. Ο ρόλος της, ωστόσο στο “Πάρα 5” δεν είναι ο μοναδικός. Η διαδρομή της Έφης Παπαθεοδώρου στο κινηματογράφο και στο θέατρο είναι τόσο πλούσια, που πολλοί θα την ζήλευαν. Μη μπορώντας να κρύψω τον θαυμασμό μου για την συγκεκριμένη ηθοποιό, σκέφτηκα αυτή την φορά να ασχοληθώ με την Έφη Παπαθεοδώρου ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ζωή της.


Η Έφη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδας το 1938. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.Για ένα μεγάλο διάστημα έμεινε στο Καναδά όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Sir George Williams του Μόντρεαλ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Όταν επέστρεψε στη Ελλάδα, παράλληλα με το θέατρο δίδασκε αγγλικά σε παιδιά.

Οι θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει η Έφη Παπαθεοδώρου είναι πολλές. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: - “Ηλέκτρα”

“Μίλα μου σαν την βροχή”

“ Ένα ανοιξιάτικο πρωινό”

“Ο φιλάργυρος”

“Το σακάκι που βελάζει”

“Εκκλησιάζουσες”

“Της Κακομοίρας”

“Και στη Κορφή κανέλλα”

“Πέρα από το ίσκιο των κυπαρισσιών”

“Θείος Βάνιας”

“Αντίο κύριε Τσέχωφ”

“Ύπνος, πρωινό και δύο γεύματα”

“Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές”

“Ο εφιάλτης της ευτυχίας” κ.α.

Η πρώτη φορά που δούλεψε στο κινηματογράφο η Έφη Παπαθεοδώρου ήταν το 1991 με την συμμετοχή της στη ταινία “Κρυστάλλινες νύχτες”, ενώ το 1995 συμμετείχε στη ταινία “Ηνίοχος”. Πέντε χρόνια μετά, το 2000 συμμετείχε στη ταινία “Πίσω πόρτα” και το 2001 συμμετείχε στις ταινίες “Το φουστάνι” “Ο Χάρος βγήκε Παγανιά” “Και αύριο μέρα είναι”. Ακολούθησαν οι ταινίες “Γενέθλια ημέρα” “Εν λευκώ” “Τεστοστερόνη”, “Ένας ήρωας στη Ρώμη”, “Όλα θα πάνε καλά”. Στο ενεργητικό της, η Έφη Παπαθεοδώρου έχει 5 ταινίες ξένης παραγωγής. Αυτές είναι οι: “Che sara; di noi” (2003), “Quo Vadis?” (2003), “The Sisterhood of the Traveling Pants” (2004), “Opa!” (2005) και “Fishtales” 2006.

Η παρουσία της στη τηλεόραση ξεκίνησε από την ΕΤ1 στα “Παραμύθια του κουτιού”. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές σειρές, όπως “Ο πύργος του Μόσκωφ”, “Σκονισμένα σύννεφα”, “Χαμένη Άνοιξη”, “Ανατομία ενός εγκλήματος”,”Η Νιόβη χόρευε τον χορό της”, “Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες”,”Δούρειος Ίππος”, “Ο θησαυρός της Αγγελίνας”. Μετά το “Πάρα 5” (2005-07) συμμετείχε στο σίριαλ “Λατρεμένοι μου γείτονες” ενώ έκανε μία γκεστ εμφάνιση στα σίριαλ “Όλα στον αέρα”και “Μαύρα Μεσάνυχτα”. Επίσης αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στο πρώτο ελληνικό διαδικτυακό σίριαλ “Σ΄αγαπάω πάρκαρε” στο mediasoup μαζί με τον Πάνο Μιχαλόπουλο ενώ από την επόμενη σεζόν θα συμμετέχει στο νέο σίριαλ του Ant1 “Ελεύθερος και ωραίος”.

Τελειώνοντας, η Έφη Παπαθεοδώρου έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και την έκδοση βιβλίων καθώς και με την μετάφραση από τα αγγλικά και τα γαλλικά διηγημάτων και θεατρικών έργων. Τα τρία πιο γνωστά βιβλία της είναι: “Το μωρόσκλαβο” (1994), “Πως γλυκαίνουν οι τσουκνίδες” (2006) και “Λειτουργικό για τον Νοέμβρη του 1973” (2007).

Σχόλια