«Αγαπητέ Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, απέτυχες!» - Γράμμα από έναν διασωθέντα

Είδε πέντε φίλους του να πέφτουν νεκροί από τα πυρά του μακελάρη της Νορβηγίας. Αλλά βρήκε τη δύναμη να του γράψει ένα γράμμα. Ήθελε να του πει ότι δε νίκησε, κι ας σκότωσε τόσους αθώους.


Ο Ιβαρ Μπέντζαμιν Οστέμπο είναι 16 ετών. Και είναι από εκείνους που έζησαν τον εφιάλτη της Οτόγια αλλά η μοίρα ήθελε να επιζήσουν. Δε συνέβη το ίδιο με πέντε φίλους του. Εκείνοι, τραυματίστηκαν θανάσιμα από τα πυρά του Μπρέιβικ.

Με τις πληγές του ακόμη ανοιχτές, ο 16χρονος αποφάσισε να απευθύνει μια ανοιχτή επιστολή στον άνθρωπο που σκότωσε τους φίλους του και λίγο έλειψε να κόψει και το νήμα της δικής του ζωής.

«Αγαπητέ Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ», ξεκινάει το γράμμα του Ίβαν, το οποίο δημοσίευσε πρώτα στο Facebook και μετά σε νορβηγικές εφημερίδες. «Εμείς δεν ανταποδίδουμε το κακό με κακό, όπως θα ήθελες. Εμείς πολεμάμε το κακό με το καλό. Και κερδίζουμε.

Μπορεί να νομίζεις πως νίκησες. Μπορεί να νομίζεις ότι κατέστρεψες το Εργατικό κόμμα και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα με το να σκοτώσεις τους φίλους μου και άλλα μέλη της παράταξης. Να ξέρεις ότι απέτυχες.
Ο 16χρονος Ιβαρ Μπέντζαμιν ΟστέμποΠεριγράφεις τον εαυτό σου σαν ήρωα, σαν ιππότη. Δεν είσαι ήρωας. Αλλά ένα είναι σίγουρο: δημιούργησες ήρωες. Στην Οτόγια, μια ζεστή μέρα του Ιουλίου δημιούργησες μερικούς από τους σπουδαιότερους ήρωες που έχει γνωρίσει ο κόσμος, ένωσες τους πολίτες του κόσμου.
Μας ένωσες. Σκότωσες τους φίλους μου αλλά όχι το σκοπό μας, τη γνώμη μας, το δικαίωμα να εκφραζόμαστε. Μουσουλμάνες αγκαλιάζονταν από Νορβηγίδες σε ένδειξη συμπάθειας. Οι πράξεις σου δούλεψαν ενάντια στο σκοπό σου. Δημιούργησες μια κοινότητα.

Σου αξίζει να μάθεις πως δούλεψε το σχέδιό σου. Πολύς κόσμος είναι θυμωμένος, είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στη Νορβηγία. Δεν είμαι τρελός. Δε σε φοβάμαι. Δε μπορείς να μας φτάσεις. Είμαστε μεγαλύτεροι από εσένα»...

Πηγή:newsit.gr

Σχόλια