Πώς να ζητήσω διαζύγιο;



Της Μαίρης Κάντα

Είστε τρελά ερωτευμένοι, υπόδειγμα καλού ζευγαριού σε φίλους και συγγενείς και αποφασίζετε να προχωρήσετε σε γάμο. Ανταλλάσσετε όρκους αιώνιας αγάπης και πιστεύετε πώς μόνο ο θάνατος θα σας χωρίσει.
Στη αρχή όλα είναι ρόδινα. Όσο υπάρχει ο έρωτας και η αγάπη, τα πράγματα είναι πολύ όμορφα. Μέχρι τους πρώτους καβγάδες, τους δεύτερους, τους τρίτους, κοκ. Όσο όμορφα και αν αρχίζει ένας γάμος, όσοι καλεσμένοι και να υπάρχουν, πολλές φορές τελειώνει άσχημα, με ένα διαζύγιο.
Το διαζύγιο δεν είναι ποτέ μία ευχάριστη διαδικασία. Οι βασικότεροι λόγοι ενός διαζυγίου είναι ασυμφωνία χαρακτήρων, παράλληλη σχέση, οικονομικές διαφορές, παρεμβάσεις πεθερικών, ανωριμότητα και ανικανότητα του ενός απ των δύο να διαχειριστεί την οικογένεια και τις ευθύνες της.
Και αφού προσπάθησες, αφού σκέφτηκες, αφού έκανες ό,τι θεωρείς ότι μπορούσες να κάνεις και δεν άλλαξε τίποτα, πήρες την απόφαση να ζητήσεις διαζύγιο. Πώς το λες όμως;
Καταρχάς πρέπει να δεις κάποιον ειδικό για να σου δείξει το πώς θα δυναμώσεις για να μπορέσεις να του το πεις και για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος που να εκφράζει και εσένα και τον σύντροφό σου. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο σε σχέση με τα δικαιώματά σου και για τους νομικούς χειρισμούς.
Πώς ανακοινώνεις λοιπόν πως θέλεις διαζύγιο; Για να το ανακοινώσεις, πρέπει να είσαι μόνη με τον σύζυγο. Μακριά από φίλους, συγγενείς και φυσικά από τα παιδιά σας, εάν έχετε. Προσπάθησε να μη τον ενοχοποιήσεις , αλλά να πάρεις το μερίδιο της ευθύνης που σου αντιστοιχεί. Να είσαι αντικειμενική για τους λόγους που σας οδήγησαν στο να μη μπορείτε να συνεχίσετε. Επίσης, να είσαι ειλικρινής, ξεκάθαρη και ευγνώμων για όσα έχετε ζήσει μαζί.
Φτάνοντας να κάνεις την ανακοίνωση πρέπει να είσαι πλήρως αποφασισμένη. Να ξέρεις τι θα πεις, πώς θα το πεις και να αναλάβεις και την ευθύνη όσων είπες. Μη ξεχνάς πως το διαζύγιο είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος. Πολλές φορές, οι διαζευγμένοι μιλούν για περίοδο απώλειας, πένθους και θρήνου.

Σχόλια