Λ. Παπαληγούρα: Κέρδισε το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"



"Συγκινούμαι πολύ που είδαν την δουλειά μου και την εκτίμησαν άνθρωποι, των οποίων τις ερμηνείες εγώ είδα και θέλησα να γίνω ηθοποιός και να πάω στο θέατρο Τέχνης. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα αυτό το βραβείο. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με πίστεψαν." δήλωσε η Λένα Παπαληγούρα όταν παρέλαβε το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη". Το βραβείο το αφιέρωσε σε όλες τις γυναίκες- θύματα του τράφικινγκ όπως ήταν η ηρωίδα που υποδύθηκε.

Το συγκεκριμένο βραβείο δόθηκε εξαιτίας της ερμηνείας της ηθοποιού στη παράσταση "Αόρατη Όλγα" του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Εθνικό Θέατρο. Η Λένα Παπαληγούρα είναι η έβδομη στη σειρά ηθοποιός στη οποία απονέμεται η διάκριση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή φορά στο πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στη Πλάκα. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί οι προηγούμενες νικήτριες και πολλοί άνθρωποι του χώρου.
Η νικήτρια, μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο, αξίας 3000 ευρώ, φόρεσε στο πέτο της και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας που σαν σκυτάλη μεταφέρεται κάθε χρόνο από την μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος, στη τιμώμενη την παρέδωσε η περσινή νικήτρια η Μαρία Κίτσου. Συνυποψήφιες της ήταν η Βασιλική Τρουφάκου, η Ηρώ Μπέζου και η Νεφέλη Κουρή.

Η ίδια είπε:«Αυτό που με συγκίνησε περισσότερο στην «Αόρατη Όλγα», είναι εκείνο που με συγκινεί και στο θέατρο γενικά: ότι έδωσε "φωνή" σε έναν άνθρωπο που στην πραγματική ζωή, δεν έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή του. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τους αδύναμους, τους αφοπλισμένους που δεν έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή τους και που δυστυχώς είναι πολλοί γύρω μας, αφιερώνω αυτό το βραβείο και ελπίζω κάτι καλύτερο για τη χώρα μας».

Η νεαρή ηθοποιός ευχαρίστησε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και την κριτική επιτροπή, το Εθνικό Θέατρο και ειδικότερα τον Γιάννη Χουβαρδά και την Έφη Θεοδώρου για "τις ευκαιρίες που δίνουν στους νέους ανθρώπους αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τον συγγραφέα Γιάννη Τσίρο και τον σκηνοθέτη της παράστασης «Αόρατη Όλγα», Γιώργο Παλούμπη για την ελευθερία που της έδωσαν και για την πίστη τους σε αυτήν, καθώς και τους συμπρωταγωνιστές της στον «Ξένο» Γρηγόρη Γαλάτη, Βασίλη Καραμπούλα και Γιωργή Τσουρή, για «την εμπιστοσύνη τους και γιατί κάθε στιγμή μαζί τους είναι ένα βραβείο».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, μέλος της κριτικής επιτροπής, έκανε την παρουσίαση της βραδιάς. "Το βραβείο αυτό είναι μία παρακαταθήκη χρέους για το μέλλον. Δεν βραβεύουμε κάποια για την προσφορά της, αλλά για ενθάρρυνση ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.. Είναι μια υπόσχεση και μια ευθύνη για το μέλλον» είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά την έναρξη της βραδιάς.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου ήταν η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Μίλησε για  την Μελίνα Μερκούρη που δημιούργησε «ένα προστατευτικό δίχτυ στο θέατρο, ώστε να μην είναι έκθετο στους νόμους της αγοράς και πάλεψε για να μην γίνει παράσιτο και χόμπι ο πολιτισμός». Κατέληξε λέγοντας:«Μας λείπει πολύ ως υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα. Γιατί στις μέρες μας οι υπουργοί Πολιτισμού είναι είδος προς εξαφάνιση.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η Δηώ Καγγελάρη, η Ρένη Πιττακή και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη.

Από το 2007 που το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη έχει καθιερώσει αυτό το βραβείο, μετά από πρωτοβουλία της Μανουέλας Παυλίδου, έχουν βραβευθεί οι Έλενα Μαυρίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Εύη Σαουλίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Λουκία Μιχαλοπούλου και Μαρία Κίτσου. Νάντια Μπακοπούλου.


Σχόλια