«48x11»: Το 1ο 48ώρο Φεστιβάλ Θεατρικών Ομάδων στο Θέατρο Παραμυθίας




Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

Για να «ανεβεί» μία παράσταση στο θέατρο, απαιτούνται πολλές μέρες ή και μήνες πρόβας και σαφώς ένα έτοιμο έργο. Τι γίνεται όμως αν μια θεατρική ομάδα έχει στη διάθεση της μόνο 48 ώρες για να δημιουργήσει, να σκηνοθετήσει και να παρουσιάσει ένα έργο;

 Το 1ο 48ώρο Φεστιβάλ Θεατρικών Ομάδων που διοργανώνεται αυτό το διάστημα στο θέατρο Παραμυθίας δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να εργαστούν. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι η εταιρεία ΦΑΟΣ της σκηνοθέτιδος Φαίης Τζανετοπούλου, ο ηθοποιός Φώτης Σπύρος και το θέατρο Παραμυθίας της Αλμπέρτα Τσομπανάκη.
Έντεκα θεατρικές ομάδες θα πρέπει μέσα σε 48 ώρες να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο που θα είναι βασισμένο σε κάποιο θέμα που θα τους δοθεί από τους διοργανωτές του φεστιβάλ. Οι παραστάσεις θα είναι διπλές με διάρκεια 35-55 λεπτά και θα παρουσιάζονται ενώπιον κοινού και κριτικής επιτροπής. Τόσο το κοινό όσο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα βαθμολογούν τις επιδόσεις των ομάδων και η συνολική βαθμολογία θα ανακοινωθεί στο τέλος του φεστιβάλ. Η νικήτρια ομάδα θα ανεβάσει το έργο της στο ίδιο θέατρο την επόμενη σεζόν.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι τα εξής:Νίκος Αλευράς (σκηνοθέτης), Βασιλική Ανδρίτσου (ηθοποιός), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (ηθοποιός), Νίκος Αποστολόπουλος (ενδυματολόγος- σχεδιαστής μόδας), Γιάννης Διαμαντόπουλος (σκηνοθέτης), Γιώργος Δουατζής (ποιητής), Μαρίκα Θωμαδάκη (θεατρολόγος- καθηγήτρια σημειολογίας), Κάκια Ιγερινού (ηθοποιός- σεναριογράφος), Ηλίας Λογοθέτης (ηθοποιός), Παναγιώτης Μανούσης (σχεδιαστής φωτισμών), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (διευθύντρια φωτογραφίας- σχεδιάστρια φωτισμών), Σωτηρία Μαρίνη (casting director), Χάρης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης- πρόεδρος Εταιρείας Σκηνοθετών), Γιάννης Μαυρογένης (σκηνοθέτης), Φίλιππος Μοδινός (τενόρος), Ρούλα Νικολάου (παραγωγός), Μιχάλης Ρέππας (ηθοποιός- σκηνοθέτης- σεναριογράφος), Ρένα Ρίγγα (σεναριογράφος), Έλλη Ρούσσου (δικηγόρος), Γιάννης Σχινάς (Πρύτανης Πανεπιστημίου), Τάκης Σπυριδάκης (ηθοποιός)
Την Κυριακή 9 Ιουνίου (ώρα 18:00 και 19:30) θα λάβει μέρος και η τελευταία ομάδα του φεστιβάλ, οι «Eight Plus». Ονομάζεται έτσι «γιατί στη αρχή ήμασταν σίγουροι μόνο εννιά και περιμέναμε κι άλλους. Εν τέλει γίναμε δώδεκα, οπότε είμαστε πολύ plus. Επίσης το 8 πλάγια (∞) είναι το σήμα του άπειρου όπου στοχεύουμε. Δημιουργηθήκαμε για το φεστιβάλ και στις σκέψεις μας είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε» μας εξηγεί ο Μάνος Μπάρτης ένα από τα μέλη της ομάδας που έχει αναλάβει την συγγραφή του έργου.

Ο ίδιος μας συστήνει και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, λέγοντας: «Τα μέλη μας είναι η Άννα Κοντονίκα, χωρίς την οποία δεν θα έμπαινα ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Είναι το άτομο που έχει αναλάβει τα πάντα σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και με βοηθάει πολύ και στο οργανωτικό. Στην παράσταση θα παίζει, θα σκηνοθετεί και θα έχει την επιμέλεια του κειμένου. Ο Αποστόλης Μπάρτης θα αναλάβει να μας αλλάξει τα φώτα και τις μουσικές, στη κυριολεξία. Στο κείμενο μαζί μου θα είναι η Βαρβάρα Βουτσινά εκ Κεφαλονιάς ορμώμενη και ο Κωνσταντίνος Παλίλης. Ηθοποιοί θα είναι ο Βαγγέλης Δισλάκης, ο οποίος μπήκε τώρα στο παρεάκι και με την τρέλα του κέρδισε άξια μια θέση δίπλα μας, η Μάτα Κεχαγιά, που τρέμει όλη η σκηνή στο πέρασμά της, η Γκόλφω Σταυρακέλη που θα μας παραγγέλνει και τα καπουτσίνο μας, ο βενιαμίν μας και μεγάλο μας ταλέντο, Άγγελος Μπαμπάλας, η Σταυρούλα Παπαδοπούλου, η τσαχπίνα μας, η Μάγδα Κυπριώτη, το γλυκούλι μας. Και τέλος, το βαρύ πυροβολικό (όχι λόγω όγκου ή στρατού), Γιώργος Λουρωτός.»
Όταν ο Μάνος ερωτήθηκε ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα για την ομάδα των «Eight Plus» απάντησε: « Για εμάς είναι να περάσουμε πρώτα καλά, να χαρούμε το ταξίδι αυτό και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό δουλεύοντας. Άρα αυτό που χρειάζεται, είναι δουλειά με καλές συνθήκες. Είμαστε όλοι αγαπημένοι (Γκόλφω βάλε το μαχαίρι μέσα), δεν έχουμε έχθρες (Γιώργο απολύεσαι), λατρεύουμε τη δουλειά μας (ο Κωνσταντίνος πάλι κοιμάται;), οπότε θα τα πάμε τέλεια. Όσο για τη νίκη, καλώς να ορίσει.»
Τέλος, αυτό που αγχώνει περισσότερο τον Μάνο είναι «η βαθμολογία της ομάδας μας. Αν δώσουμε το 300% του εαυτού μας και βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για εμάς, δε νομίζω πως θα μας επηρεάσει οποιαδήποτε βαθμολογία κι αν μας δώσουν. Εμείς θα κοιτάξουμε τον εαυτό μας και οι κριτές και το κοινό, τη δική τους δουλειά στο θέατρο.»





Σχόλια