Αρρωστοφοβία



Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα



Τρέμεις τις αρρώστιες, φοβάσαι υπερβολικά μήπως πάθεις κάτι; Έχεις σκεφτεί τη περίπτωση να πάσχεις από αρρωστοφοβία; Η αρρωστοφοβία δεν είναι σπάνια καθώς εντοπίζεται στο 9% των ανθρώπων..
Επιστημονικά αναφέρεται ως υποχονδριακή νεύρωση ή υποχονδριακή διαταραχή και εμφανίζεται με την αδιάκοπη ενασχόληση του πάσχοντα με σωματικές ενοχλήσεις και το φόβο του για ασθένειες που είναι πιθανόν να προκύψουν από αυτές. Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

- Επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε γιατρούς και περιττές εξετάσεις.

- Συνεχής φόβος και άγχος: Όσοι πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση δεν πείθονται ποτέ για την καλή κατάσταση της υγείας τους. Ακόμα και ύστερα από επιβεβαίωση του γιατρού ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ο φόβος και το άγχος αποτελούν μόνιμα συναισθήματα.

- «Ανανέωση» προβλημάτων: Όταν ένα πρόβλημα τους απασχολεί εξαντληθεί, οι υποχόνδριοι ανακαλύπτουν ένα καινούριο. Κάποια ασθένεια βρίσκεται μονίμως στη σκέψη τους.

- Μόνιμο θέμα συζήτησης: Εκείνοι που πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση μιλάνε παντού και πάντα για το υποτιθέμενο πρόβλημα της υγείας τους, το οποίο είναι το αγαπημένο τους θέμα συζήτησης σε όλες τις παρέες.

Η υποχονδριακή νεύρωση αφορά στο ίδιο βαθμό άντρες και γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω.Σε ορισμένες περιόδους η υποχονδριακή νεύρωση μπορεί να παρουσιάζει έξαρση, σε κάποιες άλλες περιόδους ύφεση, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι μόνιμη. Η ψυχοθεραπεία είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η αρρωστοφοβία.

Σχόλια