Σταμάτης Κραουνάκης



Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα



Ο Σταμάτης Κραουνάκης γεννήθηκε το 1955 στη Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα.Είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών της Παντείου σχολής και σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη. Το ντεμπούτο του στο θέατρο το έκανε το 1977 γράφοντας μουσική για την παράσταση “Βαριέμαι”, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1978 εμφανίστηκε στη δισκογραφία υπογράφοντας την μουσική στον δίσκο “Το σπίτι του Αγαμέμνονα”. Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία, γράφωντας την μουσική για τον δίσκο “Σκουριασμένα χείλια” που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού.

Σημαντική στιγμή στη καριέρα του υπήρξε η συνάντηση και συνεργασία του με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Το 1985 μαζί κυκλοφόρησαν την δισκογραφική δουλειά “Κυκλοφορώ και οπλοφορώ” δίσκος που έχει ξεπεράσει τις 200000 πωλήσεις και θεωρείται ένας από τους κλασικούς του αιώνα που πέρασε.

Το 1986 συναντιέται με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά και με τον σκηνογράφο Μανόλη Παντελιδάκη προτείνουν μία άλλη διασκέδαση χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει στο ενεργητικό του έχει 60 προσωπικούς δίσκους και 14 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Έχει γράψει μουσική σε 20 μουσικές παραστάσεις και σε 54 θεατρικές παραστάσεις Επίσης, μουσική για 4 ταινίες καθώς και μουσική για 6 τηλεοπτικές σειρές. Το 1997 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, ενώ το 2000 βραβεύτηκε με κρατικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την μουσική του στη ταινία “Αυτή η νύχτα μένει”.

Το 1998, έπειτα από παρότρυνση της Σοφίας Σπυράτου ο Σταμάτης Κραουνάκης πραγματοποίησε ένα σεμινάριο ερμηνείας τραγουδιού στο Χοροθέατρο “Ροές”. Με τους 17 συμμετέχοντες ανέβασαν την μουσικοθεατρική παράσταση “Πιάνο, ξυπόλητοι και όλα μαύρα”.Το 2000, η ομάδα συστήνεται επίσημα η “Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα-Σπείρα”.

Τέλος, φέτος για πρώτη φορά ο Σταμάτης Κραουνάκης αναμετράται με μια δραματικά επίκαιρη αριστοφανική κωμωδία τους “Αχαρνής”, όχι μόνο μουσικά αλλά και υποκριτικά, έχοντας τον ρόλο του “Δικαιόπολις” στη καλοκαιρινή παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μαζί του θα είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Κώστας Βουτσάς.



.













23/7/2010

Σχόλια