Όταν οι σχολικές αίθουσες μετατρέπονται σε αίθουσες τρόμου...



Ακόμα και ο τίτλος αυτού του κειμένου, αγαπητοί αναγνώστες, μου προκαλεί φόβο, ανησυχία, οργή, αναπάντητα «γιατί». Μα πώς είναι δυνατόν, οι σχολικές τάξεις, οι πλημυρισμένες από παιδικά χαμόγελα, από ξέγνοιαστες χαρούμενες φωνές, από την μία στιγμή στη άλλη, μπορούν να μετατραπούν σε αίθουσες τρόμου;...Έχει περάσει αρκετός καιρός από την εισβολή ενός νεαρού σπουδαστή στις σχολές του ΟΑΕΔ στη Πέτρου Ράλλη στο Ρέντη, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά συμμαθητή του και δύο ακόμα πολίτες, ενώ στη συνέχεια ο 19χρόνος δράστης αυτοπυροβολήθηκε.

Ο νεαρός, όπως όλα δείχνουν, ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει, να προκαλέσει μακελειό, στη περιοχή του Ρέντη. Ο 19χρόνος ομογενής από την Απχαζία έφτασε στις οκτώ και μισή το πρωί στη σχολή, φορώντας μία μαύρη καπαρντίνα και οπλισμένος με δύο πιστόλια ρώσικης κατασκευής και ένα μαχαίρι. Ο πρώτος μαθητής που βρέθηκε απέναντι του δέχθηκε στο θώρακα τα πυρά του. Προφανώς σε κατάσταση αμόκ ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Βγαίνοντας από την σχολή βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο εργάτες. Χωρίς δεύτερη σκέψη τους πυροβολεί στα πόδια. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε σε κοντινό πάρκο, αυτοπυροβολήθηκε και λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

Οι αστυνομικοί, μετά από έρευνα στο σακίδιο του νεαρού βρήκαν ένα χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του. Μεταξύ άλλων στο σημείωμα αναφέρεται: «δεν έχω λόγο να ζω. Είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Όποιος βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009 θα πεθάνει χωρίς διάκριση».

Μα και σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ο νεαρός είχε δώσει το στίγμα του, καθώς είχε δημοσιεύσει παρόμοιο σημείωμα, όπου δήλωνε καθαρά τι σκόπευε να κάνει στις 10 Απριλίου. Αν και το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτάκουστο για τα παγκόσμια φαινόμενα, πάντα σοκάρει η ηλικία των δραστών και των θυμάτων, αλλά και η ιδέα ότι ένα παιδί ξεκινά να πάει για μάθημα κουβαλώντας στη τσάντα του ένα όπλο. Ψάχνοντας στο internet για παρόμοιες περιπτώσεις πραγματικά σοκαρίστηκα με το αριθμό των περιστατικών.

Το totefteri.blogspot.com αναφέρει πώς παρόμοιο περιστατικό, με αυτό του Ρέντη έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα στο παρελθόν. Ήταν Ιούνιος του 1978 στο Δεύτερο Λύκειο Θηλέων Σπάρτης. Στις αίθουσες διδασκαλίας, οι μαθητές έδιναν γραπτές εξετάσεις για την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο. Όμως, ένας μαθητής έλειπε καθώς είχε κριθεί μετεξεταστέος. Στο θολωμένο μυαλό αυτού του μαθητή το να περάσει άλλη μία χρονιά στο Λύκειο, έμοιαζε με απόλυτη καταστροφή. Έτσι, αφού έβαλε σε μία τσάντα τρεις γερμανικές χειροβομβίδες από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και δύο πιστόλια Λούγκερ και κατευθύνθηκε στο σχολείο. Στο σχολείο σκότωσε έναν αστυνομικό που βρέθηκε μπροστά του, καθώς και το Λυκειάρχη.

Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Μετά από δύο εικοσιτετράωρα, ο δράστης βρέθηκε από τους αστυνομικούς, ενώ σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από 25 χρόνια κάθειρξη. Στο εξωτερικό, τα κρούσματα νεανικής εγκληματικότητας και τέτοιου είδους περιστατικά σε σχολεία είναι πάρα πολλά. Ο Μάρτιος του 1996 στη Σκωτία, «βάφτηκε» κόκκινος όταν νεαρός εισέβαλλε σε σχολείο και πυροβόλησε θανάσιμα 16 μαθητές 5 ετών, έναν 6χρόνο, καθώς και την δασκάλα τους, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Άλλη μία τραγική ιστορία είναι αυτή στο σχολείο Κόλουμπαίν, όταν στις 20 Απριλίου 1999, δύο μαθητές πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και ένα καθηγητή τους. Στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Χρειάστηκαν μόνο 16 λεπτά για να συμβεί αυτό το μακελειό. Τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, εάν είχε εκραγεί και η βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι δύο δράστες μέσα στη καφετέρια του σχολείου όπου βρισκόταν 488 άτομα. Ήταν Απρίλιος του 2002 όταν ένας μαθητής έχοντας αποβληθεί νωρίτερα, εισέβαλε οπλισμένος στο σχολείο του και σκότωσε 14 καθηγητές, 2 μαθητές, 1 αστυνομικό και αυτοκτόνησε. Στο Κάρμεν ντε Παταγόνες της Αργεντινής το 2004 ένας 15χρόνος σκοτώνει 3 άτομα σε σχολική τάξη και συλλαμβάνεται.

Μα οι πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία δεν σταματούν, συνεχίζονται. Στις 22 Μαρτίου 2005 ένας 17χρόνος μαθητής με μία καραμπίνα και ένα περίστροφο που είχε κλέψει από το σπίτι του παππού του, πυροβόλησε και σκότωσε 9 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, στο λύκειο Ρεντ Λέικ, σε ινδιάνικο καταυλισμό της Μινεσότα. Μεταξύ των θυμάτων είναι ο φύλακας του σχολείου, μία καθηγήτρια και τουλάχιστον έξι μαθητές, συμπεριλαμβανόμενου του δράστη. Νωρίτερα, πριν πάει στο σχολείο του, ο δράστης είχε σκοτώσει μέσα στο σπίτι του τον παππού του και την γιαγιά του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2006, ένας 53χρόνος εισέβαλε στο Γυμνάσιο Πλέιτ Κάνιον της πόλης Μπέιλι, στο Κολοράντο. Αρχικά κράτησε ομήρους έξι μαθήτριες και κακοποίησε σεξουαλικά κάποιες από αυτές. Αργότερα ελευθέρωσε τα τέσσερα κορίτσια και κράτησε δύο ομήρους.. Όταν η μία προσπάθησε να διαφύγει, τη πυροβόλησε από πίσω στο κεφάλι. Η τελευταία μαθήτρια κατάφερε να βγει ζωντανή, ενώ κατά την έφοδο της αστυνομίας ο δράστης αυτοκτόνησε. Λίγες μέρες αργότερα στις 2 Οκτωμβρίου 2006, ένας 32χρόνος οδηγός φορτηγού άνοιξε πυρ σε σχολείο κομητείας της Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαθήτριες και μία δασκάλα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι έξι μαθητές.

Στις 7 Νοεμβρίου 2007 οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες 18χρόνου σε σχολείο της πόλης Τουουσούλα της Νότιας Φινλανδίας. Ο δράστης, όπως στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, αυτοκτόνησε με το όπλο του. Νεκροί από τις σφαίρες του έπεσαν επτά συμμαθητές του και η διευθύντρια του σχολείου, Ακόμα, τον Απρίλιο του 2007 στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ένας φοιτητής ανοίγει πυρ στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στέλνοντας στο θάνατο 32 ανθρώπους και έπειτα αυτοκτονεί. Αυτό είναι το πιο πολύνεκρο επεισόδιο στη ιστορία των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2008 , επίσης στις ΗΠΑ , στο Σικάγο, ένας 27χρόνος ανοίγει πυρ σε κατάμεστη πανεπιστημιακή αίθουσα διαλέξεων σκοτώνοντας 5 φοιτητές και έπειτα αυτοκτονεί. Τον ίδιο μήνα, μία 23χρόνη φοιτήτρια νοσηλευτικής στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ σκοτώνει 2 συμφοιτητές της σε τεχνική σχολή και αυτοκτονεί.

Η Φινλανδία, για ακόμα μία φορά το 2008 βυθίζεται στο πένθος, όταν στην μικρή επαρχιακή πόλη Καουαγιόκι, ένας 22χρόνος εισβάλλει σε τουριστική σχολή πυροβολεί θανάσιμα 9 φοιτητές και ένα καθηγητή και μετά αυτοκτόνησε. Το πιο πρόσφατο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο του εξωτερικού σημειώθηκε φέτος στις 11 Μαρτίου στην Γερμανία στο Γυμνάσιο Άλμπερτβιλ της πόλης Βίνεντεν, κοντά στη Στουτγάρδη. Συνολικά έχασαν την ζωή τους 16 άτομα, όταν ο 17χρόνος δράστης, παλιός μαθητής του σχολείου, ντυμένος στα μαύρα εισέβαλε στο σχολείο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του κειμένου, νοιώθω ένα σφίξιμο στο στομάχι μου... Μακάρι να μπορούσα να διαγράψω όλες τις παραπάνω γραμμές, με ένα Χ να μπορούσα να διαγράψω όλο αυτό το κακό, όλο τον πόνο στις οικογένειες των θυμάτων, τον τρόμο στα μάτια τόσων αθώων παιδιών, τις πράξεις των δραστών... Δυστυχώς δεν γίνεται να διαγραφούν οι παλιές τραγωδίες, όμως μπορούμε να προλάβουμε ενδεχόμενες νέες επιθέσεις σε σχολεία... Πώς; Με το να προσέξουμε ιδιαίτερα την παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών. Θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στη ψυχολογία, την ηθική και την κοινωνική πρόνοια μέσα στο σχολείο. Αν υπάρχει σε κάθε σχολείο υποχρεωτικά ένας ψυχολόγος, θα αποφευχθεί σε μέγιστο βαθμό η εφηβική εγκληματικότητα.

Sincerely yours

Μαίρη Κάντα

Σχόλια