Ο κόσμος των ονείρων

Ο κόσμος των ονείρων








Κάθε βράδυ αφήνουμε τον κόσμο της καθημερινότητας και βουλιάζουμε μέσα στο κόσμο των ονείρων. Ένα κόσμο παράξενο και μαγικό, όπου το αδύνατο γίνεται δυνατό και το απίθανο πραγματικότητα. Ένα κόσμο όπου ξεχνάς την ένταση και τα προβλήματα της ημέρας, βρίσκεσαι σε μέρη άγνωστα και θαυμαστά, μπορείς και πετάς ψηλά, ελεύθερος από τον νόμο της βαρύτητας, βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Όταν λέμε “όνειρο” εννοούμε την βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και άλλων αισθήσεων κατά την διάρκεια του ύπνου, κυρίως κατά την φάση REM (Rapid Eye Movement). Όλοι βλέπουμε όνειρα, απλά οι περισσότεροι από εμάς δεν τα θυμόμαστε όταν ξυπνάμε. Τα όνειρα μας δεν είναι ασπρόμαυρα, ενώ οι γεννημένοι με τύφλωση βλέπουν όνειρα βασισμένα στις υπόλοιπες αισθήσεις. Επίσης και τα ζώα μπορούν να ονειρευτούν.

Σύμφωνα με την σημερινή ψυχολογική ερμηνεία τα όνειρα αναδύονται από το ασυνείδητο, ενώ έρευνες δείχνουν πως άλλα όνειρα κάνουν οι γυναίκες και άλλα οι άντρες. Τα όνειρα των γυναικών σύμφωνα με τις έρευνες περιλαμβάνουν πολλά πρόσωπα τα οποία όμως τους είναι γνωστά, έχουν ως κύριο χώρο δράσης το σπίτι τους, διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν συναισθηματικό περιεχόμενο που συχνά αγγίζει το “μελό”, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα όνειρα σχετίζονται με την δουλειά τους.

Αντίθετα, τα όνειρα των αντρών περιλαμβάνουν πολλά πρόσωπα τα οποία τους είναι εντελώς άγνωστα, εξελίσονται κυρίως σε δημόσιους χώρους, σε δρόμους, μέσα στο αυτοκίνητο αλλά και στο γραφείο. Επίσης, αφορούν θέματα επαγγελματικής φύσης και ιδιαίτερα προαγωγής, αύξησης ή απόλυσης και έχουν σκηνές δράσης, βίας, ταχύτητας και κινδύνου.

Ήδη από την αρχαιότητα τα όνειρα γοήτευαν τους ανθρώπους. Στη αρχαία Αίγυπτο, τα όνειρα είχαν τον δικό τους θεό, τον “Μπες” ενώ ο αρχαιότερος αιγυπτιακός ονειροκρίτης χρονολογείται από το 1300 πΧ.Ακόμα

πιστεύεται ότι η βιβλιοθήκη του Ασσύριου βασιλιά Ασουρμπανιπάλ περιλάμβανε ονειροκρίτες, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2000 πΧ. Στη Αρχαία Ελλάδα, τα όνειρα είχαν πολύ μεγάλη σημασία για τους Πυθαγόρειους, οι οποίοι μάλιστα μέσα από ένα κατάλληλο τρόπο ζωής με σωστή δίαιτα, μουσικά ακούσματα πριν από τον ύπνο, έλεγχο και προσανατολισμό της σκέψης, υποστήριζαν πως μπορούσαν να δουν αποκαλυπτικά όνειρα και να επικοινωνήσουν με το υπερπέραν.Το ενδιαφέρον του Αριστοτέλη για τα όνειρα ήταν τόσο έντονο ώστε αφιέρωσε σ΄αυτά το τέταρτο βιβλίο του έργου του “Μικρά Φυσικά” με τίτλο “Περί Ενυπνίων”.Το πρώτο σημαντικό δημοσιευμένο έργο πάνω στα όνειρα, είναι η

“Ονειροκριτική” του 2ου αιώνα μΧ.

Τα όνειρα είναι από την φύση τους ξεχωριστά,μαγικά και ιδιαίτερα παράξενα. Η μαγεία των ονείρων δεν βρίσκεται στα παράξενα σκηνικά και στις πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αυτό που πάντα μάγευε τον άνθρωπο είναι η ικανότητα των ονείρων να προφητεύουν, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ονείρων που αποκτούν παραφυσικές εκτάσεις και δίνουν την δυνατότητα στον ονειρευόμενο να ρίξει μία κλεφτή ματιά στο μέλλον αλλά και να αποκαλύψει το θαυμαστό κόσμο των ψυχικών δυνάμεων που κρύβει μέσα του.

Τα λεγόμενα ψυχικά όνειρα μας πηγαίνουν βαθιά στις εσώτερες διαστάσεις του υποσυνειδήτου, στα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξης μας. Πολλοί λαοί και πολιτισμοί πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι ο τόπος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους προγόνους του, ενώ κάποιες άλλες παραδόσεις μιλούν για πνευματικούς οδηγούς που εμφανίζονται στα όνειρα για να μας καθοδηγήσουν στις δύσκολες στιγμές μας. Επίσης, κάποιες κατηγορίες ψυχικών ονείρων ταξιδεύουν τον ονειρευόμενο σε άλλες διαστάσεις, όπως είναι τα όνειρα με τα αστρικά ταξίδια.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως όλοι μας έχουμε ζήσει την εμπειρία των ψυχικών ονείρων, σε κάποια μορφή, άσχετα αν το θυμόμαστε ή όχι. Αυτά τα όνειρα έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε αν ένα όνειρο εμπίπτει σε αυτή τη κατηγορία. Συγκεκριμένα, ένα ψυχικό όνειρο α) είναι πολύ ρεαλιστικό, β) η ποιότητα των χρωμάτων ή του φωτός είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα όνειρα, γ) υπάρχει μία ασυνήθιστα έντονη καθαρότητα, δ) αφήνει μία έντονη αίσθηση στον ονειρευόμενο ότι έχει προειδοποιηθεί για κάτι.

Τα ψυχικά όνειρα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι εξής: τηλεπαθητικά όνειρα, προγνωστικά όνειρα, προφητικά όνειρα και όνειρα καθοδήγησης. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

Τηλεπαθητικά όνειρα είναι τα όνειρα τα οποία μας δείχνουν το τι συμβαίνει ακριβώς εκείνη την στιγμή που κοιμόμαστε, κάπου αλλού ή σε κάποιον άλλο. Επίσης μία σπάνια περίπτωση, είναι να ονειρεύομαστε ότι ονειρεύεται την ίδια στιγμή ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο. Αν παρομοιάσουμε τα όνειρα με κινηματογραφικές ταινίες, τότε ένα τηλεπαθητικό όνειρο μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ.

Προγνωστικά όνειρα είναι τα όνειρα στα οποία βλέπουμε πράγματα, γεγονότα πριν αυτά συμβούν. Τέτοια όνειρα εκπλήσσουν και ταράζουν, αλλά και ανησυχούν, μια και έχουμε την τάση να βλέπουμε περισσότερο αυτά που θα μας στενοχωρήσουν ή γενικά θα δείξουν μια αρνητική εξέλιξη.

Προφητικά όνειρα. Ενώ τα προγνωστικά όνειρα αφορούν καθαρά τον ονειρευόμενο ή τα άτομα με τα οποία συνδέεται οικογενειακά ή συναισθηματικά, τα προφητικά όνειρα προβλέπουν με ακρίβεια γεγονότα που δεν αφορούν άμεσα τον ονειρευόμενο αλλά έχουν να κάνουν με γεγονότα εθνικής ή και παγκόσμιας εμβέλειας. Επίσης διαφέρουν από τα προγνωστικά στο σημείο ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το προφητικό όνειρο δεν έχει συμβολική μορφή, αλλά δείχνει τα γεγονότα, όπως πρόκειται να συμβούν.Ένα εντυπωσιακό προφητικό όνειρο είναι αυτό που είδε η Μέιβις Μακγιούαν, ένα 13χρονο κορίτσι στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου στο Λιτλ Χορν της Σκωτίας, το βράδυ που βυθίστηκε ο Τιτανικός.Το κορίτσι ξύπνησε το βράδυ κλαίγοντας από αγωνία και στις νοσοκόμες είπε πως είδε στο ύπνο του κόσμο να πέφτει σε παγωμένα νερά, βάρκες στο νερό, ένα πλοίο να βυθίζεται και ένοιωθε το πόνο αυτών που καλούσαν σε βοήθεια.

Όνειρα καθοδήγησης: Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα όνειρα που μας φέρνουν σε επαφή με πνευματικούς δασκάλους, με αγγέλους, με αγίους, αλλά και με τους προγόνους μας που έχουν φύγει από την ζωή. Αυτά τα όνειρα διδάσκουν, προσφέρουν πνευματική καθοδήγηση και την αίσθηση μιας ανώτερης δύναμης που μας προστατεύει. Τα όνειρα καθοδήγησης δεν αναλύονται και δεν ερμηνεύονται συμβολικά όμως το μήνυμα που μεταφέρουν δεν είναι άμεσα κατανοητό από τον ονειρεύομενο που πρέπει να κάνει προσπάθεια για να το αποκωδικοποιήσει.

Τελειώνοντας, μερικά άλλα είδη ονείρων είναι τα δαιμόνια όνειρα , όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι πολεμάμε “κάτι” και τελικά βγαίνουμε νικητές ή ξυπνάμε λίγο προτού ηττηθούμε, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, όνειρα που τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε απαράλλαχτα ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, θεραπευτικά όνειρα, όνειρα που μας προειδοποιούν για την υγεία του σώματος μας, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κριτικά όνειρα ή όνειρα “σκιές” , όνειρα στα οποία βλέπουμε να έχουμε πάει πίσω στον χρόνο, έχοντας όμως την παρούσα συνείδηση και μνήμη κ.α.

                                               Όνειρα γλυκά σε όλους!



Μαίρη Κάντα

Σχόλια