Γιάννης Ζουγανέλης





Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1956 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από την Μύκονο και την Νάξο. Από την προσχολική του ηλικία ξεκίνησε μουσικές σπουδές στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο στη βυζαντινή μουσική. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Το 1975 με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού, σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στη Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα. Επίσης τελείωσε την αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών ξεκίνησε η δισκογραφική του δραστηριότητα με το δίσκο “Σώσον Κύριε τον Λαόν σου” από την LYRA. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εξήντα έργα του. Εργάστηκε στην ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε πολλά θεατρικά έργα καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές “Μεγάλος Ξεσηκωμός”, “Για την τιμή και το χρήμα”, “Αστροφεγγιά”, “Συμβολαιογράφος”, “Αργώ”, “Λαυρειωτικά”, “Στη κόψη του ξυραφιού”.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ΄όλο τον κόσμο. To 2002 απέσπασε το βραβείο D.SHARP για τις 500000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως. Έχει γράψει μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα.Δίδαξε μουσική με έμφαση στη απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στη Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Δήμου Αγ. Βαρβάρας.

Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και την UNICEF για την συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμμα του “Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με την διαφορετικότητα”. Είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής, ενώ διδάσκει και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Μοντέρνοι Καιροί”. Από το 2000 έχει δημιουργήσει την δισκογραφική εταιρεία ΑΥΛΟΣ.

Τελειώνοντας, ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Η πρώτη θεατρική παράσταση ήταν “Οι Θεατρίνοι” το 1979. Ακολούθησαν οι παραστάσεις “Ανθολογία Μολιέρου”, “Βίβα Πατάτα” κ.α. Μερικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι οι: “Αρκάδι”, “Κουφώματα...Λαδώματα”, “Πάνω κάτω και πλαγίως”, “Σαπουνόπετρα” κ.α ενώ στην τηλεόραση έχει παίξει στις: “Φύγαμε” , “Τηλεμπόρα”, “Τα ίχνη”, “Φίλα τον βάτραχο σου”, “Τα μυστικά της Εδέμ” κα.

Σχόλια