Τάσος Χαλκιάς

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα




Ο Τάσος Χαλκιάς γεννήθηκε το 1951 στη Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 1974. Φοιτητής ακόμα της Δραματικής σχολής, έλαβε μέρος ως μέλος και ως κορυφαίος στον χορό του αρχαίου δράματος, σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο, στη Δωδώνη, στους Φιλίππους καθώς και σε περιοδείες στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία ανέπτυξε πλούσια θεατρική δραστηριότητα, σκηνοθετώντας τα θεατρικά έργα "Το κοκαλάκι της Νυχτερίδας" και "Το τίμημα της λευτεριάς" .

Το 1977 συνεργάστηκε με το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού όπου περιόδευσε σε ολόκληρη την Ελλάδα με τα έργα "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Ποπολάρος", "Τάβλι" και το "Γαιτανάκι". Από το 1978 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο στο οποίο διάνυσε μία θεατρική πορεία δεκατριών χρόνων, συμμετέχοντας σε περισσότερες από εξήντα παραγωγές κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ελληνικού και ξένου.Το φθινόπωρο του 1990, ο Τάσος Χαλκιάς αποχωρεί από το Εθνικό Θέατρο.

Την σεζόν 1991-92 συμμετέχει για πρώτη φορά σε επιθεώρηση ανεβάζοντας τα έργα "Έκτο Πάτωμα" και "Κλειδί για δύο". Το 1993 συνεργάζεται με τον Πέτρο Φιλιπίδη όπου ανεβάζουν το "Αταίριαστο Ζευγάρι" του Νηλ Σάιμον,ενώ το 1994 συμμετέχει στην "Άννα Καρένινα". Συνθιασάρχης για πρώτη φορά μαζί με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, το καλοκαίρι του 1995 ανεβάζει την κωμωδία "Απιστίες", ενώ τον χειμώνα του 1995-96, συνεχίζοντας τη συνεργασία τους ανεβάζουν τους "Αθλίους" του Β.Ουγκώ.Επίσης, την σεζόν 1996-97, επιχειρούν την πρώτη τους μεγάλη θεατρική τουρνέ στη επαρχία με την κωμωδία "Απιστίες".

Το καλοκαίρι του 1997 δημιούργησε μαζί με την Πένυ Παπουτσή την Πολιτιστική Εταιρία Θ.Ε.Ρ.Ο.Σ με σκοπό την δική του πρόταση για το θέατρο. Έτσι, τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς ανεβάζουν το "Ενυδρείο" . 'Ενα χρόνο αργότερα, το 1998 ανεβάζει τον "Οιδίποδα επί Κολωνό" περιοδεύοντας σε όλα τα θέατρα της Ελλάδος. Το καλοκαίρι του 1999 μαζί με τον Γιώργο Παρτσαλάκη ανεβάζει την σατιρική κωμωδία "Σάλτο Μορτάλε".Ακολούθησαν οι "Μπαμπάδες με ρούμι" σε πανελλήνια περιοδεία και "Η δίαιτα του αστροναύτη". Επίσης, έχει συμμετάσχει στους "Ιππείς" και στη "Λυσσιστράτη" του Αριστοφάνη, καθώς και στους "Τρομερούς γονείς".



Μερικές από τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει ο Τάσος Χαλκιάς είναι οι εξής: - "Χάι Ροκ" (Mega)

- "Ο ιός του πατέρα" (Mega)

- Μαντάμ Σουσού" (ΕΡΤ2)

- "Θα σε δω στο πλοίο" (Αlpha)

- "Η λίμνη των στεναγμών" (Alter)

-" Επιστροφή" (Sigma TV)

- "Ονειροπαγίδα" (ΑΝΤ1) κ.α.

Στο κινηματογράφο, επίσης, ο Τάσος Χαλκιάς, πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Το Θερμοκήπιο" του Β. Σερντάρη, "Η στροφή" του Γ. Δαλιανίδη και στις νεότερες " Safe Sex" και "Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο" των Θ. Παπαθανασίου και Μ.Ρέππα.

Τελειώνοντας, ο Τάσος Χαλκιάς το προηγούμενο Σεπτέμβρη έκανε ένα μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα, ανοίγοντας την δική του σχολή Δραματικής Τέχνης "Πρώτη Πράξη".



Σχόλια