Kεφαλαλγίες: Ένας συχνός και ανεπιθύμητος επισκέπτης

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

"Θα μου σπάσει το κεφάλι" ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα μόλις άνοιξα τα μάτια μου σήμερα το πρωί. Πρωινό Σαββάτου και ένας ανεπιθύμητος πονοκέφαλος κατάφερε να μουυ χαλάσει την διάθεση. Οι πονοκέφαλοι, ή αλλιώς οι κεφαλαλγίες, είναι συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Έρευνες αναφέρουν πως οι πονοκέφαλοι επηρεάζουν  περίπου το 60% των ανδρών και το 80% των γυναικών.
Η κεφαλαλγία είναι μία σημαντική αιτία απουσίας και ελλατωμένης παραγωγικότητας στη εργασία ή στο σχολείο.Αρκεί να αναφερθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπολογισθεί ότι οι απουσίες από την εργασία, η απώλεια παραγωγικότητας και οι ιατρικές δαπάνες λόγω πονοκεφάλων, ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αν είσαι από αυτούς που ζουν με μόνιμο σύντροφο ζωής τους πονοκεφάλους, τότε το παρακάτω κείμενο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.
Ο Ντέιβιντ Ντόντικ, νευρολόγος από την Κλινική “Μάγιο Αριζόνα” στο Σκοτσντέιλ, αναφέρει: “Οι πονοκέφαλοι είναι πιθανόν να αποτελούν πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και με αυτόν το τρόπο οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε”. Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στη πρώτη ομάδα ανήκουν οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια όπως οι εγκεφαλικοί όγκοι, το ανεύρυσμα εγκεφαλικών αγγείων, η εγκεφαλίτιδα ή η μηνιγγίτιδα. Αυτοί αποτελούν λιγότερο του 2% του συνόλου.
Η δεύτερη ομάδα κεφαλαλγιών είναι η πιο συνηθισμένη. Σε αυτήν, ανήκουν οι πονοκέφαλοι τάσης που αποτελούν το 80% του συνόλου.  Αυτό που χαρακτηρίζει τον  πονοκέφαλο τάσης είναι ένα οδυνηρό αίσθημα με συσφικτικό ή πιεστικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει τους δύο κροτάφους, το μέτωπο ή το πίσω μέρος της κεφαλής και του αυχένα. Σε ορισμένους ασθενείς οι πονοκέφαλοι τάσης παίρνουν μία χρόνια μορφή όταν επαναλαμβάνονται συχνά για τουλάχιστον 6 μήνες.
Η τρίτη ομάδα που αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 18% είναι οι πονοκέφαλοι λόγω αγγειακών προβλημάτων όπως η ημικρανία και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι. Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι εξαιρετικά οδυνηροί. Τα “¨πρωτεία” των αθροιστικών πονοκεφάλων τα κατέχουν οι άντρες, καθώς το 90% των ανδρών υποφέρουν από αυτή την κατηγορία κεφαλαλγίων.Οι πονοκέφαλοι αυτοί, συγκεντρώνονται γύρω από ένα μάτι και δεν διαρκούν για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Συμβαίνουν διαδοχικά ή σαν μία δέσμη. Πρόκειται από τους πιο έντονους πόνους που μπορεί να νοιώσει ένας άνδρας, ενώ μπορούν να τον ξυπνήσουν και την νύκτα.
Η ημικρανία είναι λιγότερο συνηθισμένη από τους πονοκεφάλους τάσης και περισσότερο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες. Θεωρείται σοβαρή διαταραχή εφ΄όσον επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα ενώ ο ακριβής παθογεννητικός μηχανισμός της ημικρανίας παραμένει άγνωστος. Είναι μία μορφή κεφαλαλγίας που παρουσιάζεται περιοδικά, διαρκεί από 2 έως 72 ώρες, εντοπίζεται συνήθως στο μισό κεφάλι, επιδεινώνεται από την καθημερινή δραστηριότητα (τρέξιμο, δουλειές του σπιτιού ) και συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και φωτο-ήχο-ευαισθησία.
Υπάρχουν πολλές αιτίες πονοκεφάλου. Το έντονο στρες είναι ένας από τους παράγοντες εμφάνισης πονοκέφαλου καθώς και η αύξηση θερμοκρασίας. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Οι δυνατές μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, καθώς  ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών. Η έντονη άσκηση επίσης,μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση, καθώς και η κακή στάση σώματος. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του.
Διάφορα τρόφιμα, ροφήματα και αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν έντονο πονοκέφαλο. Αυτά είναι τα τυριά, η σοκολάτα, ο καφές, τα αλλαντικά και το κόκκινο κρασί.Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Το κάπνισμα  είναι ακόμα ένας παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλου.
Τελειώνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι γενικά οι πονοκέφαλοι χρειάζονται προσοχή. Η προσπάθεια σας να ανακουφίσετε τον πονοκέφαλο μόνοι σας μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αποτελεσματική, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν ο πονοκέφαλος: - συνοδεύεται από θόλωμα, μούδιασμα, απώλεια συνείδησης ή οποιεσδήποτε άλλες ψυχολογικές ή νευρολογικές αλλαγές.
-συνοδεύεται από πυρετό και πόνο στο λαιμό.
-συνδεέται με ένα τραυματισμό στο κεφάλι.
-εμφανίζεται πάντα στο ίδιο σημείο.
-προκαλείται από την άσκηση, το βήχα ή το σκύψιμο.

Σχόλια