Bρίστε, κάνει καλό!!





Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη μία βρισιά μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Keele διαπίστωσαν πως όταν αφήνεις ελεύθερη την γλώσσα σου λειτουργεί ανασταλτικά, καταπραΰνοντας τον πόνο.

Οι επιστήμονες για να τεκμηριώσουν την θεωρία τους, έκαναν το παρακάτω τεστ: έβαλαν μερικούς εθελοντές φοιτητές να τοποθετήσουν το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό ενώ παράλληλα θα έβριζαν ακατάπαυστα.

Στη συνέχεια, επανέλαβαν την άσκηση χωρίς να βρίζουν αλλά χρησιμοποιώντας πιο «ανώδυνες» φράσεις. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι φοιτητές μπόρεσαν να κρατήσουν το χέρι τους μέσα στο παγωμένο νερό περισσότερη ώρα όταν παράλληλα έβριζαν και έτσι βρήκαν ότι όσο κανείς βρίζει τόσο ο πόνος γίνεται ανεκτός..

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική σε φοιτητές που δεν συνηθίζουν να βρίζουν στη καθημερινότητά τους.Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως ο πόνος μειώνεται με το βρίσιμο επειδή ενεργοποιεί την αντίδραση της λογομαχίας (fight). Οι παλμοί της καρδιάς ανέβαιναν όσο οι φοιτητές έβριζαν δείχνοντας μια αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς όπως συμβαίνει σε έναν κοινό καβγά.

Σχόλια