Party is over....


Επιμέλεια: Μάριος Κοντογιάννης


Ας το πάρουμε απόφαση. Το πάρτι τέλειωσε.

 Τώρα που ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει μαζί με αυτόν φτάνουν στη δύση τους οι βασικοί συντελεστές όλων αυτών των ετών, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση ενός κράτους μορφώματος-κρατικοδίαιτων, διαπλεκομένων, φοροκλεπτών μιζαδόρων- με τη τηλεοπτική δικτατορία και την κομματική πελατεία να δεσπόζουν. Ήταν ζήτημα χρόνου οι ξένοι χρηματοδότες-εταίροι, να αντιληφθούν την διαπλοκή και την διαφθορά που επισκίαζε την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η περίοδος του Μνημονίου την οποία χαρακτηρίζουν η εφαρμογή του αυστηρότερου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, η αυξημένη επιτήρηση από τους ευρωπαίους εταίρους, οι συνεχείς κοινωνικές εκρήξεις, πιθανώς να αποτελέσει την αρχή του τέλους της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Οι συντελεστές της παράστασης
Απορώ με την στάση αρκετών Ελλήνων οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να οδηγηθούμε στις κάλπες χωρίς να έχουμε αντιληφθεί τρία βασικά πράγματα. Πρώτον και κύριο, πώς οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία, δεύτερον και εξίσου σημαντικό ποιοι υπήρξαν οι βασικότεροι συντελεστές και τρίτον πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα τρία προαναφερθέντα ζητήματα δυστυχώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα και όσο το τοπίο παραμένει θολό, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη επόμενη σελίδα. Προς το παρόν το μόνο που ακούμε είναι εκδοχές των κομμάτων που κυβέρνησαν αλλά και των αντιπολιτευόμενων – που αν και δεν κυβέρνησαν διόριζαν-. Η επίσημη γνωμάτευση για την κρίση, υπόκειται φαίνεται στη υποκειμενική μας κρίση. Πιθανώς το εκλογικό αποτέλεσμα να μας βοηθήσει να διεξάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.
Λεφτά υπάρχουν. Λύσεις όχι…
Κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως γραφικός, αλλά φίλοι μου αποδεικνύεται περίτρανα πως όταν πρόκειται για το πελάτη –δικηγόρους του δημοσίου- λέμε τώρα… , λεφτά βρίσκονται. Για τον χαμηλοσυνταξιούχο και τον εργαζόμενο ουδέν..  Εξάλλου λεφτά ποτέ δεν έλειψαν από τους υπαλλήλους της Βουλής, από τα βουλευτικά προνόμια, από τα golden boys του δημοσίου και των τραπεζών, παρά μόνο από τα μικρομεσαία στρώματα. Στις εκλογές όμως εκεί θα προστρέξουν κάποιοι επίδοξοι βαρόνοι της πολιτικής.
Οι Αριστεροί Πολιτικ(ή) της συμφοράς
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μαθητευόμενοι μάγοι τύπου Χάρι Πότερ, βρίσκονται μόνο στα παραμύθια. Τα κόμματα που συνθέτουν την Αριστερά δυσκολεύονται να το αντιληφθούν. Το ΚΚΕ επιθυμεί να υιοθετήσει ένα μοντέλο το οποίο όπου εφαρμόστηκε- σημειωτέον το περασμένο αιώνα- οδήγησε τους λαούς και τις χώρες στη εξαθλίωση εντείνοντας τις οικονομικές ανισότητες και πετυχαίνοντας την φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Τα εργασιακά προνόμια και το βιοτικό επίπεδο ενός μέσου Έλληνα εργάτη, ακόμα και στη περίοδο του Μνημονίου, φαντάζουν όνειρο για έναν Κουβανέζο. Δυστυχώς όμως στον Περισσό έχουν άλλου είδους μέριμνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κόμμα του Πήτερ Πάν. Η χώρα του Ποτέ-Ποτέ μεταφέρεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το πρωί ως το βράδυ καταγγέλλονται οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δύο «μεγάλων» κομμάτων, χωρίς να ακούγεται η άλλη λύση για το πρόβλημα. Χαμένοι μέσα στις συνιστώσες τους, στη πράξη αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πόσο μάλλον με άλλα κόμματα της αριστεράς που ορισμένοι αφελείς ελπίζουν. Στο πολιτικό προσκήνιο, όπως δείχνουν – ή επιθυμούν να δείχνουν- οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Κουβέλη το οποίο προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ αποκτά μία δυναμική, κυρίως από διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στις πρόσφατε δημοσκοπήσεις φέρεται να είναι και δεύτερο κόμμα. Η ιστορία μας έχει διδάξει και στο παρελθόν να κρατάμε μικρό καλάθι.
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΑΕ
Όχι δεν είναι Ανώνυμος Εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Είναι τα τρία κόμματα τα οποία συγκυβέρνησαν, σχηματίζοντας οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Με βασικό σκοπό την διάσωση της Ελλάδος την παραμονή στο ευρώ και την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο χρέος, το λεγόμενο PSI. Mία κυβέρνηση μαμούθ, την οποία αν και διεύθυνε τεχνοκράτης πρωθυπουργός –σαν να λέμε Μόντι- είχε 50 υπουργούς παλαιοκομματικής κοπής. Το PSI ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση 2 μηνών, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις στις Βρυξέλες αλλά και με ένα  δεύτερο πακέτο διάσωσης, για το οποίο πάρθηκαν ακόμα πιο σκληρά και βίαια δημοσιονομικά μέτρα. Κατά την περίοδο της οικουμενικής κυβερνήσεως, ο ελληνικός λαός παρατηρούσε στα κανάλια, καθημερινά στα δελτία ειδήσεων μια Νέα Δημοκρατία που συγκυβερνούσε αντιπολιτευόμενη, ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο διχασμένο και ταλαιπωρημένο από τα δύο χρόνια που κυβέρνησε, αδυνατούσε να λάβει την παραμικρή απόφαση εκτός από νέα μέτρα σε κάθε αρνητική αξιολόγηση. Ήταν ένα ΠΑΣΟΚ δέσμιο των χρόνιων πολιτικών του εξαρτήσεων, ή ακόμα καλύτερα επιλογών. Ένα τρίτο κόμμα το ΛΑΟΣ το οποίο μόλις αντελήφθη την πολιτική του φθορά στις δημοσκοπήσεις αποχώρησε μη καταφέρνοντας να καταστρέψει την οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου. Η αποχώρησή του το βρήκε βαθύτατα λαβωμένο παρά τους ισχυρισμούς του αρχηγού του, με τα δύο πρώην πιο επιφανή στελέχη του να βρίσκουν καταφύγιο στη Νέα Δημοκρατία του Α. Σαμαρά.
«Είμαστε όλοι Έλληνες» το νέο κίνημα της πατάτας…
Αδυνατώ να το πιστέψω, χύνω δάκρυα συγκίνησης, το ελληνικό θαύμα γίνεται πραγματικότητα και διαπερνά- παρά το σαμποτάζ της Αλέκας- την ελληνική επικράτεια σαν τυφώνας, φτάνοντας στα πέρατα της οικουμένης. Η νέα μεγάλη ιδέα του «Είμαστε όλοι Έλληνες» έρχεται να επιβεβαιώσει τον Δ. Λιακόπουλο, που έχει χαρακτηρίσει την γη ως πλανήτη των ΕΛ-λήνων. Δεν γνωρίζω αν το «Είμαστε όλοι Έλληνες» απευθύνεται στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στη ελληνική επικράτεια. Πολύ φοβάμαι όμως ότι όταν οι σύγχρονοι φιλέλληνες, αποφασίσουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την δεύτερη πατρίδα τους πολύ γρήγορα θα αλλάξουν γνώμη και θα μετατραπούν σε «Πορτογάλους, Ιρλανδούς, Ισπανούς»….

Το σύγχρονο Ελληνικό θαύμα…
Αυτές οι εκλογές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών πιστεύω είναι η αλλαγή σελίδας. Δεν είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας. Όσο συνεχίζει να διευθύνει την πολιτική μια ομάδα ηθικά χρεοκοπημένη, η  χώρα και η κοινωνία δεν θα βγουν ποτέ από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. Τα μέτρα και οι λύσεις που θα εφαρμοστούν θα έχουν σαν γνώμονα το συμφέρον της πελατείας. Οι Έλληνες- ιθαγενείς πολίτες- γνωρίζουν την ανικανότητα και την υποκρισία όλων όσων κυβέρνησαν και αντιπολιτεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οδηγώντας τον λαό στη εξαθλίωση. Η αναζήτηση και η ανάδειξη δυνάμεων με δημοκρατικές ευαισθησίες, μετριοπαθείς φωνές, που θα έχουν τις συνιστώσες τους στη κοινωνία και όχι στη πελατεία των υπουργικών και βο(υ)λευτικών γραφείων. Ο δημοκρατικός εξοστρακισμός όλων όσων δεκαετίες τώρα διαχειρίστηκαν θέσεις ευθύνης ανεύθυνα αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κατ εμέ μονόδρομο.


Πηγή: "To Βήμα"

Σχόλια