Πιθανή σχέση επιληψίας και σοβαρών ημικρανιών



Οι σοβαρές ημικρανίες και οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να έχουν κοινό γενετικό υπόβαθρο.
Όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό επιληπτικών κρίσεων θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσηςσοβαρών ημικρανιών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αφού ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 500 οικογενειών με δύο ή περισσότερους στενούς συγγενείς με επιληψία.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσε να σημαίνουν ότι συγκεκριμένα γονίδια ευθύνονται τόσο για την επιληψία όσο και για τις σοβαρές ημικρανίες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα με επιληψία είναι πιο πιθανό να υποφέρουν και από σοβαρές ημικρανίες, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτό οφειλόταν σε μια κοινή γενετική αιτία.
Αναζητήστε στο “οικογενειακό δέντρο” την αιτία των σοβαρών ημικρανιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τρεις ή περισσότερους στενούς συγγενείς με επιληπτικές κρίσεις είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν «σοβαρή ημικρανία με αύρα», συγκρινόμενοι με ασθενείς που προέρχονται από οικογένειες χωρίς ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.

Η ημικρανία με αύρα είναι μια σοβαρή κεφαλαλγία με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως φώτα που αναβοσβήνουν, προσωρινή απώλεια της όρασης, προβλήματα στην ομιλία ή μούδιασμα του προσώπου.

Η Δρ Melodie Winawer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει μια ισχυρή γενετική βάση για τη σοβαρή ημικρανία και την επιληψία, επειδή ο ρυθμός της ημικρανίας αυξάνεται μόνο σε άτομα που έχουν στενή σχέση με επιληπτικούς συγγενείς. Έχοντας μια καλύτερη κατανόηση της γενετικής σχέσης μεταξύ επιληψίας και άλλων παθήσεων, αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Μπορεί να μας βοηθήσει να λάβουμε τα σωστά μέτρα για τη τη βελτίωση της διάγνωσης, αλλά και να καταλήξουμε σε πιο στοχευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση των κρίσεων επιληψίας και των σοβαρών ημικρανιών».

Πηγή: healthpress.gr

Σχόλια