Αγκάλιασε με


Της Μαίρης Κάντα

Στις μέρες μας, που η απομόνωση των ανθρώπων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, η δύναμη μίας αγκαλιάς είναι ανεκτίμητη.

Είτε οικογενειακή, είτε ερωτική, είτε φιλική αγκαλιά, εκφράζουμε την αγάπη μας προς ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο. Ο άνθρωπος χρειάζεται τέσσερις αγκαλιές για να επιβιώσει, οκτώ αγκαλιές για να συντηρηθεί και δώδεκα αγκαλιές για να αναπτυχθεί σωστά, την ημέρα, σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο, Virginia Satir.
Αυτή η επαφή άλλου ανθρώπου με το δέρμα μας είναι απαραίτητη για την πνευματική και σωματική υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβύνη στο αίμα μας, δημιουργεί ευεξία και μας βοηθά να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Άλλες ευεργετικές ικανότητες της αγκαλιάς είναι ότι μας χαλαρώνει, απομακρύνει την ένταση και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.
Μία αγκαλιά επίσης, μπορεί να σώσει και ζωές. Μία είδηση πριν ένα χρόνο έκανε τον γύρο του κόσμου: μητέρα και πατέρας επανέφεραν στη ζωή το νεογέννητο μωρό τους. Το μωρό είχε διαγνωστεί κλινικά νεκρό, οι γιατροί προσπαθούσαν 20 λεπτά να το επαναφέρουν στην ζωή. Οι γονείς το πήραν αγκαλιά και του έλεγαν πόσο το αγαπάνε και πόσο όμορφα πράγματα θα έκαναν μαζί στο μέλλον. Για δύο ώρες. Το σώμα των γονιών λειτούργησε σαν θερμοκοιτίδα και το νεογέννητο επανήλθε στην ζωή. Το γεγονός ανέτρεψε τα ιατρικά δεδομένα.
Στη Μασαχουσέτη της Αμερικής το 1995, η μικρή Brielle έγινε διάσημη χάρη στη αγκαλιά που έδωσε στη δίδυμη αδερφή της Kyrie. Τα δίδυμα, , γεννήθηκαν σχεδόν ένα κιλό. Η Kyrie δεν μπορούσε να ηρεμίσει και έκλαιγε συνέχεια. Μια νοσοκόμα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, έβαλε τα δύο βρέφη στην ίδια θερμοκοιτίδα. Η Brielle αγκάλιασε την αδερφή της. Αμέσως οι σφυγμοί της Kyrie επανήλθαν στα κανονικά επίπεδα και σταμάτησε να κλαίει. Σε μερικές μέρες η υγεία της επανήλθε.
Αποδεδειγμένα λοιπόν, μία αγκαλιά κάνει τεράστιο καλό στον άνθρωπο. Αλήθεια όμως, εσύ πόσες αγκαλιές δέχτηκες σήμερα; Εισέπραξες τις απαραίτητες αγκαλιές ή όχι; Γιατί δεν το προσπαθείς λίγο; Και εσύ και εγώ και όλοι μας… Ας αφήσουμε πίσω όλα τα άσχημα και ας χαρίσουμε ο ένας στον άλλον από μία αγκαλιά. Ας ενωθούμε όλοι και ας αγκαλιαστούμε. Ξεχάστε για λίγο τα προβλήματα, ανοίξτε τα χέρια και αγκαλιαστείτε…
Εσείς, γονείς πηγαίνετε τώρα στο σπίτι και αγκαλιάστε τα παιδιά σας. Μη τους πείτε τίποτα, απλά για λίγα λεπτά μείνετε μέσα στη αγκαλιά. Ξαφνιάστε τους ευχάριστα, χαρίζοντας τους το πιο εύκολο πράγμα. Εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, τρέξε στο/στην αγαπημένο/η σου και αγκάλιασε τον/την, πήγαινε στη παρέα σου και πριν κάτσετε να πιείτε καφέ, κάνε τους μία ομαδική αγκαλιά.
«Αγκάλιασε με»... Πόσο όμορφη είναι μία αγκαλιά! Δοκιμάστε την. Άλλωστε, σε τι χρησιμεύουν τα χέρια εάν δεν μπορούν να αγκαλιάσουν;

Σχόλια