Ο σκηνοθέτης Σόντερμπεργκ γράφει νουβέλα στο Τwitter



Ο αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ ανακοίνωσε το 2011 ότι πρόκειται να εγκαταλείψει την ενεργό κινηματογραφική δράση όταν θα συμπλήρωνε μισό αιώνα ζωής (2013) – τότε είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και άλλες τέχνες. Το υπενθύμισε μιλώντας, νωρίτερα εφέτος, για την ταινία του «Side Effects» (Παρενέργειες) στο Φεστιβάλ Βερολίνου.


Λίγες ημέρες προτού αρχίσει το Φεστιβάλ των Καννών, όπου διαγωνίζεται με τη νέα του ταινία «Behind the Candelabra» (Πίσω από το κηροπήγιο) – η οποία αντιμετώπισε και προβλήματα χρηματοδότησης – και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, εξέφρασε τη δυσθυμία του για την κινηματογραφική βιομηχανία που πνίγει την καλλιτεχνική δημιουργία προς όφελος της αγοράς.

Μια ημέρα αργότερα, στις 28 Απριλίου, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter – τον «ακολουθούν» περισσότεροι από 10.000 χρήστες στη διεύθυνση @Bitchuation – μια φράση του γάλλου συγγραφέα Φρανσουά Μοριάκ: «Ολοι οι άνθρωποι αποτρελαίνονται όταν μένουν μόνοι». Αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «τιτιβίσει» σταδιακά ένα θρίλερ, μια νουβέλα υπό τον τίτλο «Glue», 140 χαρακτήρες κάθε φορά και ενδιαμέσως ορισμένες φωτογραφίες από το Αμστερνταμ, το Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Ρώμη που συνθέτουν το σκηνικό της.

Το φαινόμενο λέγεται «twitterature» – δεν είναι καινούργιο όπως έγραψαν οι «New York Times» – και μοιάζει με μια προσπάθεια να περιοριστεί μια «ιστορία» στα απολύτως απαραίτητα. Δεν είναι όμως όλες οι ιστορίες λογοτεχνία, ούτε κάποιες κοινοτοπίες διατυπωμένες αλλιώς, ούτε ακόμη ορισμένοι έξυπνοι ή κυνικοί αφορισμοί. Στην περίπτωση του αμερικανού σκηνοθέτη ενδέχεται να είναι, όπως γράφτηκε, ένα «μασκαρεμένο σενάριο».

Ο ήρωας του Στίβεν Σόντερμπεργκ πάντως είσαι «εσύ» που έχεις ήδη παρακολουθήσει την ίδια σου την κηδεία και εμπλέκεσαι στο παγκόσμιο κυνήγι ενός μυστηριώδους αντικειμένου ονόματι #&%# που ήταν «πολύτιμο επειδή όλοι το ήθελαν και κανένας δεν το είχε». Συναντάς φίλους και εχθρούς αλλά και μια femme fatale που είναι γνωστή ως D. H ιστορία είναι γεμάτη κινδύνους, παραπλανήσεις αλλά και σεξουαλικούς υπαινιγμούς. Ενα εγκεφαλικό παιχνίδι προς το παρόν και, ποιος ξέρει, μια ακόμη ταινία στο μέλλον.

Στις 6 Μαΐου ο Στίβεν Σόντερμπεργκ ολοκλήρωσε το δέκατο τέταρτο κεφάλαιο στο οποίο πρόκειται να φθάσετε σε λίγα λεπτά της ώρας αν αρχίσετε να διαβάζετε το «Glue» από την αρχή του.

Πηγη:tovima.gr

Σχόλια