Λατρεμένη μου ΤV...

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί την ζωή του χωρίς τηλεόραση; Χωρίς να παρακολουθεί τον αγαπημένο του αγώνα, την αγαπημένη του σειρά, χωρίς να μπορεί να ενημερώνεται, ουσιαστικά μέσα από ένα "κουτί"; Ποιος θα κρατούσε συντροφιά στους ηλικιωμένους γονείς σας, όταν εσείς πρέπει να φύγετε για την δουλειά; Ποιον έχει για παρέα η νοικοκυρά που δουλεύει για ώρες μόνη της στο σπίτι, ή ο άρρωστος; "Η τηλεόραση" είναι σ' όλα αυτά, η απάντηση.


Η τηλεόραση, στις μέρες μας έχει γίνει η εθνική μας "νταντά". "Νταντά για όλους και για όλες τις δουλειές" καθώς είναι το φθηνότερο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει την τηλεόρασή του και να διασκεδάσει στο σπίτι με παρέα, παρακολουθώντας διάφορα προγράμματα χωρίς να ξοδέψει χρήματα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, που ήταν στις 21/11, θεώρησα πολύ ενδιαφέρον να μιλήσω αυτή την φορά για την ιστορία της καλύτερης μας φίλης, της τηλεόρασης. Τι λέτε; Μπαίνουμε μαζί στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" για να δούμε παρέα την πορεία της tv από την γέννησή της μέχρι σήμερα;

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων από την τηλεόραση μεταδόθηκε στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 1927. Η τηλεόραση στη Ελλάδα άρχισε πολλά χρόνια αργότερα, μόλις το 1951. Τότε, με τον νόμο 1663 προβλεπόταν η ίδρυση και η λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των ενόπλων δυνάμεων. Προβλεπόταν επίσης, η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.Ε.Ν.Ε.Δ), όπου θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και την λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Εννιά χρόνια αργότερα, ξεκινάει η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώτος πειραματικός σταθμός ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από την ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η επίσημη έναρξη της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Πρώτη παρουσιάστρια ήταν η Ελένη Κυπραίου και συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Κάρτερ. Η πρώτη διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision, έγινε 8 χρόνια μετά, το 1969. Και αυτό συνέβη για να μεταδοθεί η προσεδάφιση και ο περίπατος του πληρώματος του "Απόλλο 12" στη σελήνη.

Μόλις το 1970 το "Εθνικό "Ιδρυμα Ραδιοτηλεόρασης" αλλάζει και μετεξελίσσεται σε "Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης" Ε.Ι.Ρ.Τ. ΤΟ 1975 μετατρέπεται σε " Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση" (ΕΡΤ), έχοντας ως σκοπό να ενημερώσει, να επιμορφώσει και να ψυχαγωγήσει τον ελληνικό λαό. Από το 1975 έως το 1979, η τηλεόραση πέρασε από πολλά στάδια. Έτσι, το 1979 εισέρχεται η έγχρωμη μετάδοση στη Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam.

Τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο δεν έχουν καμμιά σχέση με τα σημερινά, καθώς εκείνη την εποχή τα στούντιο ήταν πάρα πολύ φτωχά εξοπλισμένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη είναι δυνατή η παραγωγή ποιοτικών τηλεοπτικών εκπομπών. Το μεγάλο βήμα έκανε ο Τζων Λόντζι Μπαίρντ (John Logie Baird). Χάρη σ' αυτόν έγιναν οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις μεταξύ 1928 και 1935 στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιώντας τους πομπούς μεσαίων κυμάτων του BBC. Η πρώτη παγκόσμια εκπομπή " υψηλής στάθμης" τέθηκε σε λειτουργία από το BBC το φθινόπωρο του 1936 από το στούντιο Alexandra Palace στο Λονδίνο.

Το 1940 ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν. Μετά τον πόλεμο ξανάρχισαν οι μεταδόσεις αλλά ήταν λιγότερες σε αριθμό. Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση.

Πολλές δεκαετίες αργότερα άρχισε και στη Ελλάδα η αντίστοιχη απελευθέρωση και ανάπτυξη της τηλεόρασης. Το 1987 η ΕΡΤ αναδιαρθρώνεται εν' όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ ΑΕ, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η ΕΡΤ ελέγχεται και εποπτεύεται από το κράτος μέσω του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ε.Σ.Ρ., ιδρύεται το 1989, με σκοπό το έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Από το 1993 το αρμόδιο Υπουργείο που έχει την ευθύνη για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο είναι το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ.

Τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες προς το τέλος του 1989, γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού πεδίου της χώρας. Μετά τον Mega και τον Antenna, άρχισαν να προβάλλουν σιγά- σιγά το ένα τηλεοπτικό κανάλι μετά το άλλο και να εμφανίζονται σε ολόκληρη τη ελληνική επικράτεια, εκπέμποντας είτε πανελλαδικά, είτε τοπικά.

Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που πρόσφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου. Το 1997 η ΕΡΤ2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ, με ενημερωτικό κυρίως προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό κανάλι, ενώ πλέον από ¨κρατική" αποκαλείται "δημόσια" τηλεόραση. Το 1999 παρέχεται επίσημα άδεια λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στο Nova, αλλά η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και την Multichoice Hellas υπογράφεται στη εκπνοή του έτους.

Από τότε μέχρι τώρα, ο χώρος της τηλεόρασης έχει αλλάξει ραγδιαία. Οι τηλεοπτικές εκπομπές σήμερα είναι αμέτρητες και εξυπηρετούν όλες τις απαιτήσεις, ακόμα και του πιο δύσκολου τηλεθεατή. Φυσικά δεν αρνούμαι πως υπάρχουν και οι άσχημες πλευρές της τηλεόρασης, όπως για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εκμεταλλεεύονται την αναγνωρισιμότητα που τους προσφέρει η tv, για προσωπικά τους οφέλη, οι γνωστοί σ' όλους "μαιντανοί". Κακά τα ψέμματα η λέξη "μαιντανός" τώρα τελευταία είναι πολύ της "μόδας".

Θα τολμούσα να πω πως αυτοί οι "μαιντανοί", είναι τα απομεινάρια μίας άλλης εποχής, κι όχι της σημερινής, που πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται την δεκαετία του '90 που υπήρχαν κάποιες εκπομπές που χαρακτηρίστηκαν ως "trash tv". Επιδεικτικά, θα αναφέρω την εκπομπή "Ειρηνοδικείο" με παρουσιάστρια την κ. Μιχαλάκου, στον τότε τηλεοπτικό σταθμό Tempo.Έτσι λοιπόν σήμερα, αυτοί οι τύποι της τότε "trash tv" επανήλθαν, χαρακτηρίστηκαν ως "μαιντανοί" ή "εκκεντρικοί" και δυστηχώς απλώθηκαν σ'όλες σχεδόν τις τηλεοπτικές εκπομπές.

Αλλά δεν θα ήθελα να επικεντρωθούμε μόνο στα αρνητικά της τηλεόρασης. Στα 56 της χρόνια η τηλεόραση μας έχει προσφέρει πολλά σπουδαία προγράμματα. Σίριαλ που άφησαν εποχή, όπως ο " Άγνωστος Πόλεμος", " Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" κ.α. Εκπομπές με σπουδαίους παρουσιαστές όπως το "Αλάτι και Πιπέρι" με τον αείμνυστο Φρέντυ Γερμανό. Επίσης, εκπομπές-τηλεπαιχνίδια που θυμόμαστε μέχρι σήμερα, όπωςς τα ¨τετράγωνα των αστέρων" με την Μαρία Αλιφέρη, "ο τροχός της τύχης" με τον Γιώργο Πολυχρονίου, "Κόντρες" με τον αξέχαστο Βλάσση Μπονάτσο, το " Ρουκ Ζουκ" με την Μαίρη Μηλιαρέση, ή το "Σουπερμάρκετ" με παρουσιαστές τον Μάκη Πουνέντη (1993-94) και τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο (1994-95).

Υπάρχουν πολλοί επικριτές της ελληνικής τηλεόρασης και πολλοί αγνοούν την σπουδαιότητα της, εξαιτίας κάποιων άσχημων στιγμών της. Ωστόσο, εγώ θα ήθελα να κλείσω αισιόδοξα το θέμα της τηλεόρασης. Έτσι λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να "κλέψω" μία φράση του κ. Σταμάτη Μαλέλη( διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης "Star") για την τηλεόραση: " Η ελληνική κοινωνία προσδιορίζει τη τηλεόραση. Δεν γίνεσαι επαναστάτης, εάν κλείσεις την τηλεόραση, αλλά εάν προσπαθήσεις να βελτιώσεις πρώτα την κοινωνία και μετά την τηλεόραση".










Sincerely yours

Σχόλια