Η εγκληματικότητα σήμερα: Τρόποι προστασίας πολιτών





Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα αυξάνεται με αλματωδείς ρυθμούς στη χώρα μας. Ληστείες μετά φόνου, διαρρήξεις σπιτιών, εν ψυχρώ δολοφονίες, βιασμούς αναστατώνουν καθημερινά τους πολίτες. Βγαίνουμε από το σπίτι, περπατάμε στο δρόμο συνεχώς με το φόβο πως κάποιος θα μας κλέψει, πηγαίνουμε στη δουλειά μας σκεφτικοί, τρομαγμένοι ελπίζοντας να επιστρέψουμε ζωντανοί στο σπίτι. Εάν είμαστε τυχεροί (!!) και καταφέρουμε να επιστρέψουμε στο σπίτι "σώοι και αβλαβείς", "κλειδαμπαρωνόμαστε". Βάζουμε κάγκελα στα παράθυρα, σύρτες στις πόρτες, συναγερμούς...Ζούμε σαν "φυλακισμένοι" μες στο ίδιο μας το σπίτι. Πέφτουμε για ύπνο και ευχόμαστε να μη εισβάλλει κανείς στο σπίτι, να μη μας σκοτώσει.Ζούμε με την ανασφάλεια, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν, κλείνουμε τα μάτια και δεν ξέρουμε όταν τα ανοίξουμε τι θα αντικρύσουμε...Και αν θα τα ανοίξουμε...!!

"Θρασύτατοι ληστές εισέβαλλαν σε γνωστό σουπερ-μάρκετ στη Γλυφάδα τραυματίζοντας τέσσερις υπαλλήλους..." Θύμα δύο αδίστακτων κακοποιιών έπεσε στους Αγίους Αναργύρους ένας 65χρονος άνδρας, τον οποίο δεν δίστασαν να μαχαιρώσουν στο πρόσωπο, όταν εκείνος τους έπιασε να κλέβουν το αυτοκίνητο του γείτονά του...." "Όμηρος στα χέρια ληστών βρέθηκε μια οικογένεια στο Μαρούσι. Οι κακοποιοί εισέβαλαν στο σπίτι και με την απειλή μαχαιριού έδεσαν το ζευγάρι. Επί δυόμιση ώρες η 33χρονη γυναίκα και ο σύζυγός της εκλιπαρούσαν τους δύο ληστές για τις ζωές των τριών παιδιών τους. Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν από το γκαράζ στην αυλή του σπιτιού, σκαρφάλωσαν στο μπαλκόνι, έσπασαν με λοστό τη μπαλκονόπορτα και μπήκαν στο σαλόνι, στον καναπέ του οποίου ήταν ξαπλωμένος ο ιδιοκτήτης...."" Σοκ προκαλεί η εν ψυχρώ δολοφονία 35χρονου στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης από τσαντάκια. Το θύμα προσπάθησε να βοηθήσει την φίλη του, όταν ο δράστης της επιτέθηκε μόλις βγήκε από την πολυκατοικία όπου διαμένει, επιχειρώντας να της αρπάξει την τσάντα στην οποία μετέφερε μεγάλο χρηματικό ποσό. Ακολούθησε μάχη και ο κακοποιός χωρίς να διστάσει, έβγαλε όπλο και τον πυροβόλησε τραυματίζοντας τον θανάσιμα." Αυτά είναι μόνο μερικά περιστατικά εγκληματικότητας που έγιναν τις τελευταίες μέρες και αναφέρθηκαν στα αστυνομικά δελτία ειδήσεων.

Τα στατιτιστικά στοιχεία που καταγράφει η ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια πραγματικά σοκάρουν. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2008 σημειώθηκαν σε όλη την Αθήνα 292 ληστείες έναντι μόλις 159 τον Ιανουάριο του 2007. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα του 2008 σημειώθηκαν στη Αττική 3580 κλοπές και διαρρήξεις, έναντι 2762 τον ίδιο μήνα πέρυσι, αύξηση δηλαδή της τάξης του 30%. Παρόμοια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου το 2008 καταγράφηκαν 441 ληστείες, 12.002 διαρρήξεις, 3180 κλοπές αυτοκινήτων και 17 δολοφονίες. Το 2009, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ σημειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αύξηση των ληστειών κατά 43% , των κλοπών και των διαρρήξεων κατά 7,14 % και των κλοπών τροχοφόρων κατά 13,4 %. Επίσης, οι αρπαγές τσάντων αυξήθηκαν κατά 83%,οι ληστείες κινητών τηλεφώνων και πορτοφολιών κατά 38%, ενώ οι ληστείες σε σούπερ-μάρκετ διπλασιάστηκαν με αύξηση που έφτασε το 100%. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ , το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι οξύτερο στις γειτονιές της Ακρόπολης, της Ομόνοιας, του Συντάγματος και του Αγ.Παντελεήμονα.Οι περιοχές με τις περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις στην υπόλοιπη Αττική είναι το Μαρούσι, η Γλυφάδα, το Ίλιον, το Μενίδι, καθώς και το κέντρο του Πειραιά.

Στη υπόλοιπη Ελλάδα, οι "πρωταθλητές" της εγκληματικότητας είναι οι νομοί Αχαίας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του πίνακα της εγκληματικότητας είναι η συγκέντρωση εγκληματικής δραστηριότητας στη Πελοπόννησο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 σημειώθηκαν στη Αχαϊα 1111 κλοπές και διαρρήξεις, στη Μεσσηνία 875, στη Κορινθία 843. Μεγάλος αριθμός αδικημάτων σημειώνεται ακόμη στη Βοιωτία, στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Χαλκιδική και στα Ιωάννινα. Αντιθέτως η Ευρυτανία, η Θεσπρωτία, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Ορεστιάδα, η Φλώρινα, η Φωκίδα, η Σάμος και η Χίος είναι οι περιοχές που έχουν τον μικρότερο αριθμό αδικημάτων.

Με τα καθημερινά περιστατικά βίας και παραβατικότητας, με τις σοβαρές ελλείψεις αστυνομικών σε όλη την χώρα, είναι αυτονόητο όλοι οι πολίτες να νοιώθουμε απροστάτευτοι. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτό, δεν νομίζετε; Παρακάτω, σκέφτηκα να γράψω κάποιους τρόπους προστασίας των πολιτών αλλά και των περιουσιακών τους στοιχείων τους. Προληπτικά, μπορούμε να κάνουμε τα εξής: 1) Σημειώνουμε όλα τα serial mumbers των ηλεκτρονικών συσκευών σας. 2) Μαρκάρουμε τις συσκευές μας με ειδικό μαρκαδόρο ο οποίος φαίνεται μόνο αν φωτιστεί με black light. Βρίσκεται σε καλά καταστήματα γραφικών υλών ή και σε χρωματοπωλεία. 3) Φωτογραφίζουμε τα αντικείμενα μεγάλης αξίας. (Οι τρεις πρώτες συμβουλές, βοηθούν στη εύρεση των κλοπιμαίων). 4) Φυλάμε όλα τα έγγραφα που είναι σημαντικά για εμάς σε θυρίδα τράπεζας. 5) Πριν βγούμε από το σπίτι μας, ας βεβαιωθούμε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα. 6) Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσουμε, μπροστά στην εξώπορτα του σπιτιού μας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας μας.7)Μόνο οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας, παρέχουν ασφάλεια από τους διαρρήκτες. 8) Τοποθετούμε συναγερμό. Αν λείπουμε για μεγάλο διάστημα από το σπίτι μας, καλό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με ένα γείτονα ώστε σε καθημερινή βάση να ελέγχει το σπίτι μας και αν είναι δυνατόν να ανοίγει τα παντζούρια και να βάζει λίγη μουσική ώστε να αποτρέψει τους επίδοξους διαρρήκτες.

Εάν ξυπνήσουμε κατά την διάρκεια της νύχτας και διαπιστώσουμε πως κάποιος ξένος έχει εισβάλλει στη οικία μας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Πολλές φορές, ο εισβολέας οπλοφορεί, έτσι είναι προτιμότερο να μη αντιδράσουμε και να του δώσουμε το χρόνο και το χώρο ώστε να μπορέσει να φύγει. Όταν πια απομακρυνθεί ο διαρρήκτης καταγγέλλουμε στη αστυνομία την κλοπή, περιγράφοντας με λεπτομέρειες, τον τρόπο εισόδου των διαρρηκτών στο σπίτι μας και τα πράγματα που μας αφαίρεσαν. Στη συνέχεια, δεν αγγίζουμε τα αντικείμενα στους χώρους που κινήθηκαν οι δράστες, μέχρι να έρθει η Σήμανση.

Τέλος, οι οδηγίες της αστυνομίας σχετικά με την κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους είναι οι εξής:

- Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.

- Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

- Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, καφετέριες, κ.λπ.) μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα.

- Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο αυτοκινήτο και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.

- Ασφαλίστε κατά την κίνησή σας τις πόρτες του αυτοκινήτου σας.

- Όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, καθώς και να κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.

- Μην διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.

Σχόλια