Μικρές καλοκαιρινές αποδράσεις Β μέρος



Αύγουστος.... Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, ο τελευταίος μήνας ξεκούρασης και μικρών αποδράσεων από την καθημερινότητα μας, από την εργασία μας.... Αύγουστος.... Οι πόλεις έχουν αδειάσει, το ίδιο και οι δημόσιες υπηρεσίες.... Ο κόσμος φεύγει, πηγαίνει διακοπές, τρέχει να προφτάσει να αποδράσει από τα προβλήματα που τον βασανίζουν όλο το χρόνο, να πάει κάπου, έστω και για 2 ή 3 μέρες που να μη σκέφτεται τίποτα παρά μόνο να ξεκουράζεται, να διασκεδάζει...... Αύγουστος, ο τελειότερος μήνας διακοπών για τους τελευταίους εναπομείναντες αδειούχους...

Αρχές Αυγούστου λοιπόν και εγώ είμαι εδώ.... Ακόμα εδώ, σε μία άδεια πόλη, κοιτάζοντας όλες αυτές τις μέρες δεκάδες φωτογραφίες και κάρτες που φρόντισαν να μου στείλουν φίλοι και γνωστοί από τα μέρη που πήγαν διακοπές... Είμαι ακόμα εδώ, για να τηρήσω τη υπόσχεσή μου, αγαπητοί αναγνώστες. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκα σε τρεις κοντινούς προορισμούς που μπορείτε να πάτε και να ξεκουραστείτε ένα διήμερο. Αυτό θα κάνω και στο σημερινό «Εβδομαδιαίο Ραντεβού». Θα προτείνω και άλλα κοντινά μέρη που μπορείτε να αποδράσετε ένα Σαββατοκύριακο και να περάσετε όμορφα.







Πόρος



Ο Πόρος είναι ένα ηφαιστιογενές νησί με πυκνή βλάστηση, λόφους και γραφικούς κόλπους. Έχει έκταση 31 τ.χλμ, ενώ η υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι η Βίγλα με υψόμετρο 358μ. Το υπέροχο φυσικό τοπίο με τα πευκοδάση που καλύπτουν τους λόφους
και φθάνουν μέχρι τις αμμώδεις παραλίες, η ανεπτυγμένη υποδομή θαλάσσιων αθλημάτων και δραστηριοτήτων καθώς και η γεωγραφική θέση του νησιού το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τις μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Είναι μαγευτική η εικόνα που παρουσιάζει το στενό
του Πόρου πλαισιωμένο από πεύκα, ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές. Η ομορφιά του τόπου εντυπωσίασε και υμνήθηκε από κορυφαίους λογοτέχνες, ποιητές και καλλιτέχνες. Τον Νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη,
τον Κοσμά Πολίτη, τον Κωστή Παλαμά, την Ιουλία Δραγούμη και τον αμερικανό συγγραφέα Henry Miller. Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς. Είναι κατάφυτος με πεύκα που
φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.
Οι κάτοικοι του Πόρου είναι όπως όλοι οι νησιώτες στην Ελλάδα αυθόρμητοι, αξιοπρεπείς και φιλόξενοι.

Καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει το Πόρο με το καράβι, θα δει από μακριά να δεσπόζει το ιστορικό Ρολόι του ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Από εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης. Τα σπίτια στη παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού σε αντίθεση με τα απλά διώροφα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στη Πούντα και στο Καστέλι. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στη περιοχή γύρω από το Ρολόι. Από τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου είναι η Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Λόγου. Στο κέντρο της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να δει το δημαρχείο,την δημοτική βιβλιοθήκη καθώς και την αίθουσα εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην πλατεία Κορυζή βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 9.00 έως τις 15.00. Εδώ εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή ως και την Ρωμαϊκή εποχή και προέρχονται από τις ανασκαφές του Ναού του Ποσειδώνα, της Αρχαίας Τροιζήνας, των Βασιλικών Τάφων της Μαγούλας, της Απάθειας, από τον Μόδι και τον Αγ. Κωνσταντίνο Μεθάνων. Ακόμα, όσοι βρεθείτε στον Πόρο μη χάσετε τη ευκαιρία να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, και αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα. Ο ναός είναι τύπου Βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας τον 17ο αιώνα και ο Επισκοπικός θρόνος. Το Μοναστήρι συνέβαλε πάρα πολύ στη στήριξη του ηθικού των κατοίκων κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και πέρασε δύσκολες στιγμές κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, για να μπορέσει να συντηρηθεί και να στηρίξει τους κατοίκους.

Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Πόρου και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, γεμάτα από μπουκαμβίλιες, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά ταβερνάκια. Κατά μήκος της προβλήτας ο επισκέπτης συναντά
σε σειρά, πλήθος από καφετέριες, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα, πολλά μπαράκια και Club με ελληνική και ξένη μουσική. Στη παραλία
συναντάμε και το θερινό κινηματογράφο.
Στην αποβάθρα των καραβιών, βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί. Από 'κει ξεκινούν και οι βάρκες
για τις γύρω ακτές. Η συγκοινωνία στο εσωτερικό του νησιού γίνεται με τακτικά δρομολόγια όλη την ημέρα. Τα λεωφορεία κάθε μία ώρα
και οι βάρκες κάθε δέκα λεπτά. Στη παραλία θα βρείτε μαγαζιά που νοικιάζουν μοτοποδήλατα, ποδήλατα και απέναντι στο Γαλατά αυτοκίνητα. Βγαίνοντας έξω από την πόλη του Πόρου, αξίζει να πάτε να δείτε το «Λεμονοδάσος». Το Λεμονοδάσος είναι μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική. Είναι ένα δάσος, πάνω απο 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες. Καταπράσινες λεμονιές και πορτοκαλιές μοσχομυρίζουν και αποτελούν ιδανικό τόπο για ρομαντικούς περίπατους.

Ο Πόρος παρά τη μικρή του έκταση έχει πολλές παραλίες, όλες σχεδόν κατά μήκος της νότιας, κατάφυτης ακτογραμμής του νησιού.
Οι περισσότερες είναι κοντά στην Πόλη και μπορεί κάποιος να πάει
σε λίγη ώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο, ή με τα πόδια,
αλλά και με βαρκάκια από το λιμάνι. Σε όλες σχεδόν τις παραλίες υπάρχουν εγκαταστάσεις για wind surfing και άλλα θαλάσσια σπορ.





ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ:



Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για Πόρο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 15 λεπτά. Επίσης από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά και ιπτάμενα δελφίνια.
Η διάρκεια του ταξιδιού με αυτά είναι μόνο μία ώρα.







Ναύπλιο





. Είναι ένας τόπος ξεχωριστός, μυστικιστικός, ευλογημένος, γεμάτος φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, που αιώνες τώρα, συνεχίζει να ανθίζει και να γοητεύει κάθε επισκέπτη, που χωρίς να το αντιλαμβάνεται, μυείται στο κάλλος, την αρμονία, αλλά και στο όνειρο που μπροστά του γίνεται πραγματικότητα. Ο τόπος του είναι αυθεντικός και αυτή είναι η μαγεία της αναζήτησης, του κάθε οδοιπόρου που θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ναύπλιο. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του Ποσειδώνα Ναύπλιος έχτισε τη πόλη δίνοντας το όνομά του. Οι Ενετοί θαλασσοκράτες το ονόμασαν «Νάπολη της Ανατολής». Το Ναύπλιο πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος το 1828 με την άφιξη του Καποδίστρια, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κοσμείται με όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, ανέγγιχτα από το χρόνο.

Μια ιδιότυπη αρχοντιά χαρακτηρίζει το Ναύπλιο, με τα παλιά σπίτια, τις αυλές, τις γεμάτες με φυτά και δέντρα, τα κομψά μπαλκόνια και τα ωραία μικρά δρομάκια του. Δρόμοι που σεργιανίζουν τη "σκέψη και την όραση" στις σελίδες της Ιστορίας, όπως το μνημείο των Βαυαρών, λαξεμένο λιοντάρι σε βράχο από το Γερμανό γλύπτη Σίγκελ το ιστορικό βενετσιάνικο κάστρο Μπούρτζι, που αναπαύεται νωχελικά στον αργολικό κόρφο και το Παλαμήδι το κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια εικόνα που χιλιάδες ταξιδιώτες μπορούν ν' απολαύσουν από τα γραφικά καφενεία και ταβέρνες της παραλίας ή κάνοντας βόλτα στα πανέμορφα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης.

Είναι τόσα πολλά, είναι τόσο ωραία όλα τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο, που ο καθένας που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Ναύπλιο, υπόσχεται στο εαυτό του πως θα ξαναγυρίσει για να συνεχίσει να ζει το γοητευτικό όνειρο που το Ναύπλιο του προσφέρει, μέσα από τους στενούς και φαρδείς του δρόμους, τις μεγάλες-παλιές και μικρές-καινούργιες πλατείες, τις Οθωμανικές Κρήνες που στολίζουν τα ενετικά, τα νεοκλασικά και τα καινούργια του κτίρια, όλα γοητευτικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα.

Η Ακροναυπλία είναι η Ακρόπολη του Ναυπλίου. Οι Τούρκοι την ονόμαζαν Ιτς-Καλέ, που σημαίνει εσωτερικό φρούριο. Το φρούριο χτίστηκε από τους Φράγκους, πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και μετά των Τούρκων. Η Ακροναυπλία ήταν σε πολεμική ετοιμασία μέχρι και το 1821. Στα καποδιστριακά χρόνια, χτίστηκαν μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο. Αργότερα, το φρούριο έγινε «Φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη», ο οποίος οδηγήθηκε εκεί με την κατηγορία της συμμετοχής και δράσης σε οργάνωση εναντίον του καθεστώτος. Η Ακροναυπλία επί σειρά ετών, ήταν η φυλακή για αντικαθεστωτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Σήμερα, οι φυλακές έχουν κατεδαφισθεί.. Ο Βράχος της Ακροναυπλίας, κατοικημένος από τους προϊστορικούς χρόνους, προσφέρει στον επισκέπτη μια πανοραμική και εξαίρετη θέα: Την Παλαιά Πύλη, το μοναδικό Μπούρτζι, τη μαγευτική παρουσία του Κόλπου του Ναυπλίου, την γοητεία του αργολικού κάμπου και τις ομορφιές της παραλίας της Αρβανιτιάς. Τα πολλά σκαλοπάτια για τη βόλτα στην Ακροναυπλία, αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Για τους λιγότερο ρομαντικούς, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί ως την κορυφή και τη μια είσοδο του Κάστρου.

Πολλά είναι τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, μπορείτε να θαυμάσετε τα όμορφα νεοκλασσικά κτίρια του περασμένου αιώνα. Ανάμεσά τους είναι η Οικία του Αντιβασιλέα Μάουερ, το Υπουργείο Στρατιωτικών, το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο, το Πολεμικό Μουσείο κ.α. Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σ' ένα βενετσιάνικο κτίριο του 1713 φιλοξενεί νεολιθικά αγγεία, τοιχογραφίες από της Μυκήνες και την Τύρινθα. Επίσης, εκτίθενται ευρήματα σπάνιας αξίας της Μυκηναικής εποχής, από πήλινες μάσκες και ασπίδες, μέχρι πλήθος αγγείων λίθινων, μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης Ιστορικών Χρόνων, καθώς και λατρευτικά αφιερώματα στους θεούς. Εκτός από το αρχαιολογικό μουσείο υπάρχει και το Λαογραφικό Μουσείο που είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Περιλαμβάνει εθνικές φορεσιές της περιοχής, κοσμήματα από χαλκό και ασήμι, πολύτιμους λίθους και έργα τέχνης.

Τέλος, στο Ναύπλιο θα βρείτε πλήθος από γραφικές ταβέρνες και εστιατόρια.



ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ:


Το Ναύπλιο είναι περίπου 90-120 λεπτά με το ιδιωτικό ΙΧ και 3 περίπου ώρες με το λεωφορείο ή το τρένο.





Τολό





Το Τολό είναι ένα από τα πιο δημοφιλέστερα παραθαλάσσια χωριά της Πελοποννήσου. Το αλλοτινό ψαροχώρι έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τους πιο αγαπημένους παραθεριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις12 χλμ. νότια του Ναυπλίου και το μεγαλύτερο μέρος του γραφικού οικισμού του είναι κτισμένο στον μυχό ενός όμορφου κόλπου. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι ταυτόχρονα γραφική, ρομαντική και αναμφισβήτητα ειδυλλιακή.
Το Τολό διαθέτει μια πανέμορφη παραλία, στην οποία οφείλει - εν μέρει – και την μεγάλη της φήμη όλη η ευρύτερη περιοχή. Η καθαρή θάλασσα, η εκτεταμένη χρυσαφένια και ψιλή αμμουδιά (από την οποία πολύ εύστοχα ονομάστηκε η παραλία Ψιλή Άμμος) και η άρτια οργάνωση της παραλίας, είναι κάποιοι από τους λόγους που έχουν καθιερώσει την παραλία του Τολού ως μια από τις κοσμικότερες του Ναυπλίου. Υπάρχει η δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.

Όταν βρεθείτε στο Τολό, αξίζει να κάνετε μία βαρκάδα στα δύο μικρά νησάκια που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου του. Στο νησάκι «Ρόμβη» σώζονται τμήματα από τα τείχη μεσαιωνικού κάστρου, ενώ στο νησάκι «Δασκαλιό» παλαιότερα λειτουργούσε ιεροδιδασκαλείο.

Στο Τολό λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Τολό παραθερίζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Εδώ θα συναντήσετε οικογένειες και παρέες νεαρών ατόμων να απολαμβάνουν τη θάλασσα, τον ήλιο και τις ομορφιές της φύσης, να γευματίζουν στις παραλιακές ταβέρνες όπου αφθονούν τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά μεζεδάκια. Αλλά σαν πέσει η νύχτα, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Άλλοι προτιμούν να χαλαρώσουν ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων σε μια ήσυχη παραλιακή ταβέρνα ή καφέ – μπαρ, ενώ όσοι θέλουν να διασκεδάσουν, η έντονη νυχτερινή ζωή της περιοχής, ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Τέλος, το Τολό, λόγο της γεωγραφικής του θέσης μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για την γνωριμία σας με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της Αργολίδας όπως το Άργος, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, και η Αρχαία Ασίνη.











Κάπου εδώ αγαπητοί αναγνώστες τελείωσε και αυτό το «Εβδομαδιαίο Ραντεβού». Ελπίζω, τα μέρη που επέλεξα σήμερα να σας άρεσαν και να τα προτιμήσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές.. Όπου και αν πάτε να περάσετε υπέροχα, να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις «μπαταρίες» σας για τον χειμώνα που έρχεται. Μη ξεχάσετε να πάρετε αναμνηστικά δωράκια για τους φίλους και συγγενείς, αλλά και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες για να θυμάστε όταν έρθει ο χειμώνας, πόσο όμορφα περάσατε το καλοκαίρι... Α αν θέλετε στείλτε και σε μένα καμιά καρτ ποστάλ, για να παρηγορηθώ και εγώ, καθώς φέτος βλέπω να μη πηγαίνω διακοπές.

Σχόλια