Δέκα τρόποι χειρισμού των σπουδαστικών δανείων.













Το πτυχίο μπορεί να αποδεχτεί ακριβή υπόθεση

Τα φοιτητικά χρόνια είναι συνώνυμα με την έλλειψη ρευστού. Ακόμα και πριν προκύψουν τα οικονομικά θέματα που απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη αυτόν τον καιρό, πολλές πηγές ανέφεραν ότι περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη διαχείριση των χρημάτων τους, καθώς ένας στους έξι δυσκολευόταν πολύ να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ ένας στους 20 είχε σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του.



Ωστόσο, αν και το κόστος ενδέχεται να αποτρέψει κάποιους από το να προσπαθήσουν να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, το να ζει κάποιος με έναν σφικτό προϋπολογισμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χάσει τον έλεγχο.



Διαβάστε τον οδηγό μας για τα 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων σας κατά τα φοιτητικά χρόνια...



1. Το οικονομικό σας μέλλον αρχίζει από εδώ



Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τα σπουδαστικά δάνεια θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το οικονομικό σας μέλλον, επειδή πληροφορίες όπως το ιστορικό των αποπληρωμών σας και λεπτομερή στοιχεία για τα ποσά πιστώσεων που έχετε λάβει -π.χ. με τραπεζικά δάνεια ή μέσω πιστωτικών καρτών- θα καταγραφούν στην αναφορά πιστοληπτικής ικανότητας που θα σας συνοδεύει.



Πρόκειται για το προσωπικό ιστορικό σας περί πιστωτικών υποχρεώσεων που επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες όπως τυχόν δικαστικές αποφάσεις εναντίον σας. Οι δανειστές ανατρέχουν σε αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσουν αν θα σας κάνουν μια πρόταση και με τι επιτόκιο.



Αν στην αναφορά του ιστορικού σας φαίνεται ότι κάνετε αποπληρωμές έγκαιρα και ότι δεν δανείζεστε περισσότερα από όσα μπορείτε να διαχειριστείτε, τότε στο μέλλον θα είναι πιο εύκολο να πετύχετε καλύτερες συμφωνίες. Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το πόσο εύκολα θα μπορείτε να βρείτε μια θέση εργασίας ή να νοικιάσετε ένα σπίτι, επειδή οι εργοδότες και οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να ανατρέξουν σε αυτές τις πληροφορίες. Δεν μπορούν να δουν ακριβή στοιχεία για τις πιστωτικές σας υποχρεώσεις, αλλά μπορούν να ελέγξουν εάν στο παρελθόν χειριστήκατε υπεύθυνα τις δανειακές σας υποχρεώσεις.



2. Κάντε έρευνα



Ελέγξτε την αγορά προσεκτικά και συγκρίνετε τις προτάσεις που σας γίνονται πριν επιλέξετε τραπεζικό λογαριασμό, δάνειο ή πιστωτική κάρτα και προσπαθήστε να υπολογίζετε πάντοτε το πραγματικό κόστος του δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων τυχόν χρεώσεων και ποινών.



Τυχόν δώρα, όσο ελκυστικά κι αν είναι, δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο μπορεί να είναι οι δωρεάν τραπεζικές υπηρεσίες, η δυνατότητα υπερανάληψης με λογικούς όρους και τα ανταγωνιστικά επιτόκια.



3. Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό - και τηρήστε τον



Υπολογίστε πόσα μπορείτε να ξοδέψετε για τα απαραίτητα και μην θεωρήσετε ότι μπορείτε να "κόψετε" όλα τα υπόλοιπα - αφήνετε πάντοτε ένα ποσό στην άκρη για έκτακτες περιπτώσεις. Εκτός από βολικές, οι πάγιες εντολές για την πληρωμή των τακτικών λογαριασμών μπορεί επίσης να σας εξασφαλίσουν κάποια έκπτωση.



Είναι πολύ σημαντικό να πληρώνετε στην ώρα σας ό,τι χρωστάτε. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επηρεαστεί η αναφορά πιστοληπτικής ικανότητάς σας.



4. Εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους



Η αναφορά πιστοληπτικής ικανότητάς σας δείχνει επίσης το εάν έχετε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους με την τρέχουσα διεύθυνσή σας. Οι δανειστές χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αποτρέψουν περιπτώσεις απάτης, ελέγχοντας ότι είστε αυτός/αυτή που ισχυρίζεστε ότι είστε και ότι μένετε εκεί που δηλώνετε.



Αν το όνομά σας δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους ή αν έχετε εγγραφεί με διαφορετική διεύθυνση από αυτήν που δηλώνετε στην αίτηση δανείου, ενδέχεται να σας ζητηθούν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητά σας ή ακόμα και να απορριφθεί η αίτησή σας. Αν, για παράδειγμα, έχετε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους με τη διεύθυνση του πατρικού σας σπιτιού, αλλά κάνετε μια αίτηση για πιστωτική κάρτα δηλώνοντας τη διεύθυνσή σας ως φοιτητής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις και θα δεχτείτε επιπλέον ερωτήσεις.



5. Μάθετε πώς λειτουργούν οι δανειστές



Οι δανειστές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες από την αναφορά πιστοληπτικής ικανότητάς σας και τα στοιχεία από την αίτησή σας για να υπολογίσουν έναν συντελεστή πιστοληπτικής ικανότητας, δηλαδή έναν αριθμό που δηλώνει πόσο πιθανό είναι να αποπληρώσετε αυτά που οφείλετε. Πιθανότατα θα έχετε διαφορετικό συντελεστή πιστοληπτικής ικανότητας κάθε φορά που κάνετε μια αίτηση πίστωσης, ανάλογα με τον φορέα στον οποίο την κάνετε, το τι ζητάτε, καθώς και ανάλογα με την εκάστοτε κατάστασή σας. Γενικά, όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σας εγκριθεί μια πίστωση με ευνοϊκούς όρους.



6. Παρακολουθείτε την εξέλιξη του ιστορικού πιστοληπτικής ικανότητάς σας



Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά τι συμβαίνει στα οικονομικά σας, ελέγχοντας τακτικά την αναφορά πιστοληπτικής ικανότητάς σας. Για παράδειγμα, δείτε ότι υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών και δόσεων δανείων. Τυχόν ανακρίβειες μπορεί να επηρεάσουν τις δυνατότητές σας όσον αφορά την έκδοση καρτών, την έγκριση δανείων και, εν τέλει, τη λήψη ενός στεγαστικού δανείου, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι όλες οι πληροφορίες είναι ενημερωμένες.



Αν ανακαλύψετε οτιδήποτε με το οποίο διαφωνείτε ή δεν καταλαβαίνετε, επικοινωνήστε με την αρμόδια για τη χώρα σας υπηρεσία παρακολούθησης των πιστώσεων για να σας βοηθήσουν να διορθωθεί το ιστορικό σας. Αν είχατε προσωρινά κάποιο πρόβλημα -για παράδειγμα, αν αρρωστήσατε και δεν προλάβατε κάποια πληρωμή, αλλά έχετε πια καλύψει την οφειλή- τότε ίσως μπορείτε να προσθέσετε μια σημείωση που θα εξηγεί την κατάσταση, και την οποία θα λαμβάνουν υπόψη οι δανειστές όταν εξετάζουν μελλοντικές αιτήσεις σας.



7. Προστατεύστε την ταυτότητά σας



Η υποκλοπή στοιχείων ταυτότητας είναι η ταχύτερα αυξανόμενη μορφή εγκλήματος παγκοσμίως. Συμβαίνει όταν οι εγκληματίες μαθαίνουν αρκετά προσωπικά σας στοιχεία και καταφέρνουν να δανείζονται χρήματα στο όνομά σας, να εισπράττουν παροχές ή ακόμη και να χρησιμοποιούν την ταυτότητά σας σε εικονικούς γάμους.



Χρειάζονται επαρκή προληπτικά μέτρα, επειδή μια τέτοια κατάσταση μπορεί να απαιτήσει εκατοντάδες ώρες για να διορθωθεί. Όταν μετακομίσετε, φροντίστε να υπάρχει κάποιος που θα προωθεί την αλληλογραφία σας και ενημερώστε την τράπεζά σας και τυχόν άλλους δανειστές. Να καταστρέφετε τα ιδιωτικά σας έγγραφα πριν τα πετάξετε (ή ανακυκλώσετε), ελέγχετε προσεκτικά τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών και ενημερώστε την αστυνομία αν σας κλέψουν σημαντικά έγγραφα.



Επίσης χρήσιμο είναι να ελέγχετε τακτικά την αναφορά πιστοληπτικής ικανότητάς σας, ώστε να αντιληφθείτε έγκαιρα τυχόν προσπάθειες χρήσης του τραπεζικού λογαριασμού ή της ταυτότητάς σας με απατηλό σκοπό.



8. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, ζητήστε βοήθεια



Αν δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις αποπληρωμές, αν μειωθεί το εισόδημά σας ή αν αλλάξουν οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε, να ενημερώνετε πάντα τους δανειστές σας. Θα σας βοηθήσουν για να βρεθεί μια λύση.



Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο φοιτητών για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλη την οικονομική υποστήριξη που δικαιούστε. Πολλά πανεπιστήμια διαθέτουν ειδικούς στα οικονομικά για την παροχή συμβουλών στους φοιτητές σχετικά με τρόπους αποφυγής ή αντιμετώπισης οικονομικών προβλημάτων.



9. Η πτώχευση δεν είναι εύκολη λύση



Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κηρύττουν πτώχευση για να απαλλαγούν από τα χρέη - αλλά αυτή η μέθοδος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ακριβώς αυτό που είναι: η έσχατη λύση.



Παρόλο που είναι πιθανόν να απαλλαγείτε μέσα σε ένα χρόνο, η χρεωκοπία παραμένει στην πιστωτική σας έκθεση για περίπου έξι χρόνια. Ορισμένων ειδών χρέη μπορεί να μην διαγραφούν και ενδέχεται να μην έχετε δικαίωμα πίστωσης για ένα χρονικό διάστημα ή να επιβαρυνθείτε με πολύ μεγάλο τόκο, καθώς οι δανειστές σας θα γνωρίζουν ότι η επιχείρησή σας είναι επισφαλής.



10. Σκεφθείτε το μέλλον



Είναι δελεαστικό να ζείτε το σήμερα και να προτιμάτε να ασχοληθείτε κάποια άλλη φορά με τα χρέη σας, αλλά αν παρακολουθείτε σωστά τα οικονομικά σας είναι απίθανο να έχετε προβλήματα στη λήψη πίστωσης μετά το πτυχίο, είτε πρόκειται για στεγαστικό δάνειο, δάνειο αγοράς αυτοκινήτου ή για έκδοση πιστωτικής κάρτας.

Σχόλια