Οικονομική κρίση: Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά;

Γράφει η Μαίρη Κάντα





Μειώσεις μισθών, απολύσεις, οικονομική στενότητα είναι λέξεις που στοιχειώνουν την καθημερινότητά μας. Η οικονομική κρίση στις μέρες μας, αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης σε κάθε οικογένεια. «Πώς να κρυφτείς απ΄τα παιδιά;» είχε παρατηρήσει πριν κάποιες δεκαετίες ο Διονύσης Σαββόπουλος, αλλά και πώς να τους εξηγήσεις το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα;

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των ενηλίκων μεταδίδεται και στα παιδιά. Επειδή δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την ορολογία, το μέγεθος και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν να βιώσουν μεγαλύτερο φόβο και άγχος. Έτσι, οι γονείς ανεξάρτητα από την δική τους ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, πρέπει να εξηγήσουν, να προστατεύσουν και να καθησυχάσουν τα παιδιά όσο καλύτερα μπορούν.

Ξεκινήστε μία συζήτηση μαζί με το παιδί σας, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Ανάλογα με την ηλικία του, εξηγήστε του τις αλλαγές που βιώνει η χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, αποκαλύψτε του τα μελλοντικά σας σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κρίση ως οικογένεια. Πείτε του για παράδειγμα: «Επειδή τώρα είναι μία δύσκολη περίοδος, θα μείνουμε για λίγο καιρό με τον παππού και την γιαγιά προκειμένου να μοιραζόμαστε τα έξοδα».

Φροντίστε, εάν τα νέα για την αγορά είναι άσχημα, να τα εξηγήσετε πρώτοι στο παιδί σας, ώστε να έχει χρόνο να τα κατανοήσει αλλά και να καλύψει τυχόν απορίες του. Εάν αντίστοιχα υπάρχουν ευχάριστες εξελίξεις, μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί του γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ανησυχίας του. Τα παιδιά βλέπουν τα πράγματα ως άσπρο-μαύρο και παίρνουν στη κυριολεξία τα όσα τους λέτε. Προσπαθήστε να αποφύγετε εκφράσεις όπως «δεν θα έχουμε ψωμί να φάμε» ή «θα μείνουμε άστεγοι» για να δείξετε την άσχημη κατάσταση στη οποία βρίσκεστε.

Τελειώνοντας, τα παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένα για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους, αλλά οι γονείς οφείλουν να μη τους στερούν την παιδικότητά τους, μπαίνοντας στη διαδικασία να τα επιφορτίζουν με ευθύνες και έγνοιες που δεν είναι αντίστοιχες της ηλικίας τους.

Σχόλια