Αντιμετωπίστε το κρυολόγημα.


Επιμέλεια: Ελίνα Λαγουδάκη

Αν και ημερομηνιακά έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας, ο καιρός έχει αποφασίσει να παίξει με τις αντοχές μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το 90% του κόσμου να υποφέρει από κρυολογήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα συμπτώματα;

- Πρόσληψη υγρών:
Όταν είμαστε κρυωμένοι, ο οργανισμός μας πρέπει να λαμβάνει μεγάλη ποσότητα υγρών ( νερό ή χυμούς), προκειμένου να παραμείνει υγρός ο βλεννογόνος υμένας και να αντισταθμιστεί η υπερβολική απώλεια νερού μέσω των εκκρίσεων βλέννας ή πυρετού.

- Λέμε όχι σε καφέ, τσάι και αναψυκτικά:
Λέμε όχι σε ότι περιέχει καφεΐνη, καθώς και στα ποτά που περιέχουν αλκόολ. Ο λόγος είναι πως η καφεΐνη και το αλκόολ μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση.

- Αποφεύγουμε το κάπνισμα:
Ο καπνός ερεθίζει τον λαιμό και κάνει τον ασθενεί να βήχει ακόμα πιο πολύ.

- Εισπνοές ατμού:
Οι εισπονές ατμού ωφελούν στην μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση των αεροφόρων οδών. Ο ατμός βοηθάει, επίσης, στην υγροποίηση των απεκκρίσεων των πνευμόνων.

- Χρήση αλατόνερου:
Σε μορφή ρινικών σταγόνων, βοηθάει στην χαλάρωση της βλέννας. Επίσης, οι γαργάρες με το αλατόνερο (μικρό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό) βοηθούν στον πόνο του λαιμού. Το αλάτι διώχνει το παραπάνω νερό που μπορεί να βρίσκεται στους ιστούς του λαιμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και καθαρίζοντας τη βλέννα και ότι άλλο ερεθίζει το λαιμό.



Σίγουρα, το κρυολόγημα θέλει προσοχή και ζεστασιά. Κάποιο παυσίπονο την πρώτη μέρα συμπτωμάτων δεν θα έκανε κακό , χωρίς όμως, υπερβολές.

Σχόλια